Sobota, 27 dubna, 2024
7.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceNa Květnou neděli v Litoměřicích zněl pašijový příběh  

Na Květnou neděli v Litoměřicích zněl pašijový příběh  

Litoměřice – Květnou nedělí spojenou se svěcením ratolestí a čtením pašijí začal Svatý týden i v Litoměřicích. Zatímco na biskupství a ve svatoštěpánské katedrále celebroval obřady včetně mše nový litoměřický biskup Stanislav Přibyl, v městské farnosti při kostele Všech svatých ji vedl děkan P.Józef Szeliga (viz naše snímky).

V úvodu požehnal účastníkům na Kostelním náměstí ratolesti symbolizující vítání Krista v Jeruzalémě, uvnitř kostela pak pokračovala liturgie čtením příběhu Ježíšova utrpení a smrti, kterého se spolu s děkanem ujali farníci Jiří Landa a Petr Špringl.

Pašije se čtou v týdnu před Velikonocemi dvakrát, poprvé na Květnou neděli, podruhé na Velký pátek. Jak potom v promluvě uvedl děkan, „Květnou nedělí vstupujeme  do největšího týdne celého roku, kdy věřící rozjímají nad tajemstvím Kristovy oběti.  Ono známé Quo vadis, Domine?(Kam kráčíš, Pane?) nás vrací na cestu, která sice z našeho pohledu končí nezdarem, ale z velikonoční zvěsti víme, že vede k plnosti života a k zamyšlení se nad jejím přijetím.“ 

Svatý týden v Litoměřicích bude pokračovat na Zelený čtvrtek nejprve dopolední Missou chrismatis, při které se biskup Mons. Stanislav Přibyl setká v katedrále s kněžími z celé diecéze a posvětí posvátné oleje, navečer pak mší na památku Večeře Páně.

O Velký pátek se v 10 hodin za jeho účasti uskuteční na Ostrém u Úštěku tradiční Křížová cesta, aby potom od šesté večer velkopáteční obřady vyvrcholily  v litoměřické katedrále.  Tamtéž se na Bílou sobotu po západu Slunce od 21 hodin chystá Velikonoční vigílie. V neděli na Boží hod Velikonoční pak odslouží biskup Stanislav Přibyl v katedrále slavnost Zmrtvýchvstání Páně. Ta začne dopoledne v 10 hodin.

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -