Sobota, 27 dubna, 2024
7.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLovosiceDanka Šárková v Lovosicích odhalí krásy Krkonoš a místní kuchyni

Danka Šárková v Lovosicích odhalí krásy Krkonoš a místní kuchyni

Lovosice – Městská knihovna Lovosice bude mít v úterý 26. března vzácnou návštěvu – na besedu sem v 17 hodin dorazí spisovatelka Danka Šárková. Návštěvníkům chce představit především svoje dvě knížky „Krkonoše, seznamte se“ a „Krkonošskou kuchařku.“

Čeká Vás beseda o Krkonoších tak trochu jinak. Vydáte se na nejvyšší vrcholky Krkonoš, ochutnáte to nejlepší z krkonošské kuchyně a poznáte folklor. To vše prostřednictvím fotografií a videí v dobových kostýmech v původním prostředí exteriérů i interiérů. Dozvíte se, co jsou dračky, srp, poudačky, loktuše a mnoho jiného.

Vstupné: 50,- Kč

Zajímá Vás, jak se žilo v nejchudším kraji a bez čeho se krkonošská kuchyně neobešla? Jak se dá uvařit chutně za málo peněz? I to se na besedě dozvíte. Nenechte si ujít tipy na výlety, povídání o tradicích a základní recepty.

Knihy budou po besedě k zakoupení – s 50% slevou a přímo od autorky.

Danka Šárková žije na samotě v Krkonoších. V roce 2021 napsala a vydala Krkonošskou kuchařku. Protože kniha měla velký úspěch, o rok později spatřila světlo světa publikace Krkonoše, seznamte se.

„Když jsem dopsala knihu Krkonošská kuchařka a konečnou verzi připravenou pro tisk mi poslala grafička, bylo mi líto, že jsem u receptů nenechala vyfotit hospodyňky v dobových halenkách, sukních se zástěrou a samozřejmě s čepečkem na hlavě. Vypadalo by to mnohem víc dobově a nebyly by znovu oprášeny jen staré krkonošské recepty, ale i část folkloru zdejších horalů. Proč se držet jen jídla, když Krkonoše jsou nezapomenutelné a mají neuvěřitelnou tradici? Tehdy se dostal do mých mozkových závitů nápad, udělat další knihu. Ano, Krkonoše byly nejchudším místem, ale pro mě a mnohé horaly nejkrásnějším,“ vysvětluje autorka.

Na knižní produkci Danky Šárkové se můžete podívat ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -