Sobota, 27 dubna, 2024
11.7 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertySymfonický večer korunovala Rybova vánoční mše

Symfonický večer korunovala Rybova vánoční mše

Litoměřice – Byla to „třešnička na dortu“…Na dortu, který připravila a v úterý večer v Domě kultury MKZ servírovala litoměřická ZUŠ v podobě Vánočního symfonického koncertu. A ona „třešnička“? Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Chutnalo to převelice!

 Úvod patřil taneční skupině žákyň pod vedením Petry Běláčové a následně pěveckým číslům, v nichž se na pódiu vystřídali Alžběta a Magdaléna Pallasovy, Tereza Neužilová, Zdeněk Jelen, Jana Červinková a Markéta Dvořáková. To vše za vydatné podpory Symfonického orchestru ZUŠ a hostů, dívčího sboru Puelle Cantantes a Litoměřického festivalového sboru.

První část zakončilo Cohenovo Hallelujah (Z.Jelen) a Sartoriho Con te partiro v působivém podání J.Červinkové a M. Dvořákové.

Obě pěvkyně posílili v druhé části – v Rybově mši, operní pěvci Dominik Oravec a Aleš Štekláč. V té chvíli měl dirigent Jiří Knotte na pódiu pod taktovkou kolem stovky muzikantů a zpěváků!

Koncert, který hezky naladil na sváteční notu, zakončili účinkující staročeskou vánoční písní z 15. století  „Narodil se Kristus Pán“.

„Pro mě je Rybova mše krásnou obnovenou tradicí. Hrajeme ji od roku 2015,  pauzu způsobily technické problémy a covid, ale jsme zpět a v plné síle a věřím, že jsme o tom svým výkonem lidi přesvědčili a potěšili,“ řekl mi J.Knotte s tím, že koncert bere zároveň jako jedinečné setkání báječných muzikantů a zpěváků.

Text a foto: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -