Pátek, 26 dubna, 2024
11 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceZruší Česká pošta pokratickou pobočku? Lidem se to nelíbí! 

Zruší Česká pošta pokratickou pobočku? Lidem se to nelíbí! 

Litoměřice – Avizované snížení poboček České pošty se dotkne pravděpodobně i Litoměřic. Více než třicet let existující pošta na předměstí v Pokratické ulici, která slouží obyvatelům přilehlých sídlišť a nové zástavby pod  Miřejovickou strání, zřejmě padne za oběť uvažovanému rušení.

Pokud se tak stane, budou si Litoměřičané muset vystačit s „hlavní“ poštou v centru města, která je od pokratické pobočky více než kilometr vzdálená.

Obsluha pobočky o uvažovaném rušení ví a nelíbí se jí. Počet transakcí, které tam uskuteční, je prý v průměru dokonce vyšší než na „hlavní“ poště. To, že by pokratická přestala fungovat, se pochopitelně nelíbí ani místním. Nejvíc pak starším lidem, kteří oceňují právě její snadnou dostupnost.

„Jsem už méně pohyblivý a když sem přijedu, nemusím obtížně hledat místo k zaparkování jako u pošty v centru města, kde je situace hrozná. Bylo by škoda, kdyby to tady zrušili,“ vyjádřil se pán, který právě mířil na poštu. „Já se na hlavní poště v tý elektronické obsluze nevyznám. Tady to není potřeba,“ tvrdí prošedivělá paní. „A vždyť tady kolem bydlí spousta lidí a ti sem určitě taky chodí,“ dodává.  O něco mladší chlapík na mou otázku říká, že teď už na poštu skoro nemusí, snad jen když chce poslat balík, jinak většinu zásilek vyřizuje elektronicky. Anebo přes jiné doručovací služby, které vyjdou levněji. Přesto by mu zrušení vadilo…prý kvůli starším rodičům, do města je to z miřejovické čtvrti přece jen daleko.

Česká pošta coby poskytovatel univerzální poštovní služby šetří, kde se dá. Hlavním důvodem je ekonomické hledisko. Vedení ujišťuje, že pobočky nebude rušit na malých vesnicích a v sídlech, kde je jen jedna. Jejich minimální počet je podle nařízení vlády 3200. Český telekomunikační úřad chce po vládě úpravu, podle které by počet zredukovala na 2900 poboček.

České poště, která už dávno není výdělečná,  by to umožnilo 300 jich zrušit. Pobočky ji stojí hodně peněz, např. v roce 2021 dávala na jejich provoz půldruhé miliardy korun.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -