Sobota, 27 července, 2024
20.2 C
Litoměřice
DomůKulturaKinoDo Památníku Terezín přijede na besedu dcera Arnošta Lustiga

Do Památníku Terezín přijede na besedu dcera Arnošta Lustiga

Terezín – Už dnes – v pondělí 17. října – proběhne v Památníku Terezín veřejná projekce filmu „Transport z ráje.“ Film byl natočen podle povídkové knihy Arnošta Lustiga Noc a naděje. Vstup na projekci, která začne v 17 hodin v kinosálu Muzea ghetta, je ZDARMA. Promítání se zúčastní dcera Arnošta Lustiga, Eva Lustigová.

Úvod filmu představuje Terezín jako klidné a šťastné město, jehož dobře oblečení obyvatelé mají radost ze života. Je to však jen potěmkinovská iluze, vytvořená pro natáčení německé propagandistické reportáže. Generál SS Knecht, který zde vykonává inspekční cestu, vzápětí nařídí transport do vyhlazovacího tábora. Seznam obětí má svým podpisem potvrdit i předseda židovské Rady starších David Löwenbach. Zpráva o chystaném transportu smrti se dostane mezi obyvatele ghetta …

Besedy k filmu se kromě Evy Lustigové zúčastní také Markéta Bártová, historička Národního filmového archivu.

Film bude promítán u příležitosti 81. výročí prvního židovského transportu do ghetta v Lodži a listopadového vzniku ghetta Terezín a 60 let od natočení snímku.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -