Sobota, 20 dubna, 2024
4.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceRoudnice nad LabemRoudnice n. L.: U cyklostezky vytryskl nový rudný pramen

Roudnice n. L.: U cyklostezky vytryskl nový rudný pramen

VIDEO: Na začátku minulého roku se objevil na cyklostezce v Roudnici nad Labem pramen červeně zbarvené vody. Voda vytryskla z paty náspu dráhy poté, co byl odstraněn kmen stromu, který zde rostl dlouhá léta. Traduje se, že již na počátku 10. století existovala při brodu přes řeku Labe osada Rúdnice či Rudenice, jejíž název byl odvozen právě od pramene rudné neboli červené vody.

Nový pramen u cyklostezky je svým složením velmi podobný tomu stávajícímu a i u něj platí, že voda není pitná. V obou případech se jedná o surovou vodu, která se v minulosti v okolí Roudnice jímala z hlubších vrstev a poté byla odváděna na úpravnu vody. Proces úpravy takové vody byl však velmi nákladný, a proto se od něj upustilo. Nový rudný pramen je velmi vydatný a v současné době se rozlévá po cyklostezce, což může v tomto místě cyklistům a kolemjdoucím působit problémy.

Voda zde vyvěrá ze země, v zatravněném místě, kde je listí a zemina. Na její složení má zřejmě vliv i velké množství lidí a zvířat, kteří se zde pohybují.

Město Roudnice nad Labem má na stole už první návrh od městské architektky Lucie Kavánové na úpravu okolí pramene. Mělo by zde vzniknout příjemné zákoutí s lavičkou a výhledem na řeku a nábřeží. Zároveň lze odsud dohlédnout až k věžím Augustiniánského kláštera, kde se nachází původní rudný pramen.

- Naši partneři -
Petra Čudová
Petra Čudová
Kamera, reportérská činnost a střih reportáží Regionální televize Ústecka a KTV Štětí.
- Reklama -

1 komentář

  1. Tento pramen není nový. Je mi 45 let a když jsem byl dítě školou povinné, chodil jsem na procházky podél Labe a ten pramen tam normálně tekl. Pak ale nějak zmizel a jen se po těch letech zase objevil. Jan Podrábský rodák z Bezděkova Roudnice n/L

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -