Úterý, 30 dubna, 2024
25.3 C
Litoměřice
DomůKulturaZemřel fotograf Herbert Thiel

Zemřel fotograf Herbert Thiel

Litoměřice Jaké je fotografické nebe, ví už od tohoto pondělí 17.dubna Herbert Thiel. Známý severomoravský fotograf, rodák z Ostravy, který od začátku roku 2013 žil v Litoměřicích, zemřel ve věku 86 let.

Povoláním konstruktér, fotografování se věnoval už od 50.let minulého století. Nejprve dokumentoval ostravskou průmyslovou krajinu, pak se ale naplno začal věnovat přírodě. S fotoaparátem prošel Beskydy, Jeseníky i slovenské hory. Zachytil krásu lesů, jeho snímky najdeme v několika obrazových publikacích, jako např. Obrazy lesa (2003). Nezapomenutelné jsou jeho fotografie pralesa Mionší.

Herbert se přátelil s vynikajícími fotografy, např. s Rudolfem Jandou, Petrem Helbichem, Josefem Sudkem, bratry Hronovými, Janem Kufou Kičeřokem, ad., účastnil se řady společných výstav a vystavoval i samostatně. Své umění předvedl také v Litoměřicích. Ve spolupráci se sdružením Fotoporot např. uspořádal v květnu 2014 výstavu ve Fotogalerii litoměřické nemocnice a o dva roky později se veřejnost mohla pokochat jeho snímky v litoměřickém hradě.

V posledních let však sil i zdraví ubývalo, na své přátele a milovanou zálibu však nezapomněl, i když litoval, že už nemůže do kopců, protože nohy už nesloužily. Máme ale v paměti diskuse o výstavách, fotografiích i obrazových publikacích….

Tak vzkaz od nás, litoměřických fotografů, tam nahoru – milý Herberte, budeš nám chybět – čest Tvé památce!

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -