Sobota, 27 července, 2024
19.4 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoPřípravný výbor předložil návrh na referendum

Přípravný výbor předložil návrh na referendum

LITOMĚŘICKO – Projekt žitenického zámku bude po třech měsících nejspíš opět na programu jednání tamního zastupitelstva obce. Přípravný výbor totiž odevzdal vedení obce Žitenice návrh na referendum podložený podpisovým archem, který čítá 428 podpisů obyvatel Žitenic, Pohořan a Skalice, a to včetně podpisů členů přípravného výboru. 

V návrhu referenda je v souladu se zákonem definována i otázka, na kterou bude možné jednoznačně odpovědět ANO či NE a to ve znění: „Souhlasíte s tím, aby obec Žitenice podnikla veškeré potřebné kroky k tomu, aby se stala vlastníkem souboru nemovitostí souhrnně označených jako “zámek Žitenice”? 

Zastupitelé na svém posledním zasedání v březnu tohoto roku nepodpořili ani to, aby se tento záměr na záchranu kulturní památky vůbec projednal. Vedení obce se ale již na počátku tohoto roku v dopise občanům vyjádřilo, že se jedná o centrum obce, které by obci mělo patřit. Pokud zámek obec nekoupí, může ho koupit kdokoliv a obec nebude mít možnost jakkoliv jeho využití ovlivnit. V horším případě by ho nový vlastník mohl nechat i chátrat desítky let. 

„Děkuji všem spoluobčanům, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na sběru podpisů, děkuji spoluobčanům za podepsání dokumentu a děkuji za úžasná a předmětná setkání,“ děkuje zmocněnkyně přípravného výboru Petra Černá. Té se společně s dalšími členy přípravného výboru Vítem Hrzánem (Žitenice), Petrem Kubínem (Skalice) a Věrou Dziurovou (Pohořany) podařilo 428 podpisů sesbírat během tří týdnů. 

Pokud obec Žitenice nebude mít námitky k předloženému návrhu referenda, měli by zastupitelé referendum vyhlásit na jednání zastupitelstva, které je plánováno na 24. června 2024. V případě schválení referenda by se jeho konání mohlo odehrát spolu s krajskými volbami, které se konají na podzim letošního roku.

VIDEOREPORTÁŽ O DOSAVADNÍM DĚNÍ OKOLO ŽITENICKÉHO ZÁMKU můžete zhlédnout ZDE.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -