Sobota, 27 července, 2024
20.2 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoDo Bruselu a Štrasburku vysíláme opět Alexandra Vondru 

Do Bruselu a Štrasburku vysíláme opět Alexandra Vondru 

Litoměřice Litoměřice budou mít opět reprezentanta v Evropském parlamentu. V posledních volbách o tom rozhodli voliči, kteří poslanci Evropského parlamentu, bývalému disidentovi, diplomatovi a ministru Alexandru Vondrovi dali celkem 118.492 preferenčních hlasů. Poslancem Evropského parlamentu byl Alexandr Vondra zvolen podruhé, poprvé v roce 2019.

„Snili jsme o vítězství, ale bereme s radostí a pokorou druhé místo. Je to solidní výsledek. Všem těm, kteří volili koalici SPOLU moc a moc děkuji! Děkuji také těm, kteří mi dali svůj preferenční hlas. V neposlední řadě patří velké díky celému týmu a všem, kteří se do kampaně zapojili. Nově zvoleným europoslancům gratuluji.“ uvedl Alexandr Vondra na síti X. 

Nejvíce preferenčních hlasů 171.142 dostala místopředsedkyně a poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Klára Dostálová. Před Alexandra Vondru se dostal ještě bývalý formulový pilot, politický komentátor a mezinárodně uznávaný automobilový expert, prezident Jaguar klub ČR, cestovatel Filip Turek s 152.196 preferenčními hlasy. 

Vítězem voleb je ANO 2011 s 26,14 % hlasů a 7 poslaneckými mandáty. Následují SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) se ziskem 22,27 % a 6 mandáty, dále PŘÍSAHA a MOTORISTÉ (10,26 %, 2 mandáty), STAČILO!, koalice KSČM, SD-SN, ČSNS (9,56 %, 2 mandáty), Starostové a osobnosti pro Evropu (8,70 %, 2 mandáty), Česká pirátská strana (6,20 %, 1 mandát), a SPD a Trikolora (5,73 %, 1 mandát).

K letošním volbám do europarlamentu přišlo v Česku 36,45 procenta oprávněných voličů. Je to nejvyšší účast od vstupu Česka do EU. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -