Sobota, 27 července, 2024
19.9 C
Litoměřice
DomůKulturaNoc kostelů na Litoměřicku slibuje koncerty, prohlídky a netradiční zážitky

Noc kostelů na Litoměřicku slibuje koncerty, prohlídky a netradiční zážitky

Litoměřicko – Už tento pátek 7. června se koná 16. ročník Noci kostelů. Celorepubliková akce otevře 1854 kostelů a modliteben. Těšit se můžete na zajímavé programy a nevšední zážitky – a to i na Litoměřicku. Svatostánky se veřejnosti představí ve zcela novém světle.

V Litoměřicích má zajímavý program připravený například kostel Všech svatých. Veřejnosti se otevře úderem 18. hodiny. V půl osmé večer začne přednáška historika Filipa Hrbka. Přednáška nastíní vybrané aspekty působení církve ve středověkých a raně novověkých Litoměřicích a zároveň představí stručnou historii sakrálních památek, které po celá staletí spoluutvářely a i dnes ovlivňují. Filipa Hrbka vystřídá Michaela Fišerová, která bude od 20 hodin lidem povídat o varhanách a doprovodí to také hudebními ukázkami. Ve 20.45 v kostele  uslyšíte Novosvětskou Antonína Dvořáka v podání violoncella a varhan. Následuje koncert sborů Puellae cantantes, Syrinx a Singing friends a ve 23 hodin bude zpívat Apendix. Kostel se uzavře o půlnoci.

Katedrála sv. Štěpána bude při příležitosti Noci kostelů otevřena od 19 do 22.30 hodin. Připraveny jsou zde dvě komentované prohlídky – jedna začíná ve 20 hodin, druhá úderem půl desáté večer.

Do Noci kostelů se každoročně zapojuje také kaple Hospice sv. Štěpána. Pro veřejnost bude otevřena od 18 až do 22 hodin. Můžete si zde vyrobit placku na památku, ochutnat mešní víno nebo jen v klidu posedět a zavzpomínat na ty, co už s námi nejsou.

V Lovosicích Noc kostelů startuje už v půl čtvrté odpoledne, kdy v kostele sv. Václava vystoupí sbor Koťata z lovosické ZŠ Sady Pionýrů. O hodinu později zde proběhne komentovaná mše svatá, která je určena všem, kteří chtějí více porozumět tomu, co se během bohoslužby odehrává. V 17.30 pak ve svatováclavském kostele začne varhanní koncert Pavla Hrubeše a jeho hostů, které ve 20 hodin vystřídá Lovosický chrámový sbor.

V lovosickém Mírovém kostele CČSH vystoupí u příležitosti Noci kostelů sbor IN FLAGRANTI z místního gymnázia. Zpívat začne v půl deváté večer.

Program u příležitosti Noci kostelů nabídne také Roudnice nad Labem, konkrétně zdejší kostel Narození Panny Marie. Dorazte sem třeba na divadelní představení GOOD JOB, které začíná v 19 hodin. Bude i občerstvení a koncert, ve kterém spojí síly klarinet a violoncello.

V úštěckém kostele sv. Petra a Pavla se bude v rámci Noci kostelů zpívat. Vystoupí zde třeba pěvecký sbor Zvonek (v 19.30) nebo Pěvecký sbor Úštěk a českolipský Evergreen.

Máte všechny z uvedených kostelů příliš daleko? Nevadí! Použijte vyhledávač na www.nockostelu.cz a najděte kostel ve svém bezprostředním okolí! Je na co se těšit! Třebenice, Velké Žernoseky, Libochovany, Libochovice – program je zkrátka úplně všude!

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -