Sobota, 27 července, 2024
19.4 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceMěsto Litoměřice chystá vznik lesní mateřské školy  

Město Litoměřice chystá vznik lesní mateřské školy  

Litoměřice Hliněnka. Takový název má nést lesní mateřská škola, kterou město Litoměřice plánuje vybudovat ve spolupráci se sousední obcí Hlinná na jejím katastru. V Litoměřicích se totiž místo vhodné pro zřízení lesní školky nenachází.  

Důvodem založení samostatné lesní školky je nutnost ukončení pronájmu v prostorách skautské základny na Mentaurově, kterou dosud využívá třída s lesními prvky při MŠ Sedmikráska. Základna totiž podle České školní inspekce, která tam v uplynulých měsících prováděla šetření, nesplňuje jako místo vzdělávání potřebné hygienické nároky.  

„Z inspekční zprávy vyplynul požadavek na zapsání těchto prostor coby míst předškolního vzdělávání. Náš argument, že místo slouží pouze pro výlety a zázemí má třída s lesními prvky v MŠ Sedmikráska nebyl přijat. Náklady spojené s rekonstrukcí, tak aby toto místo splňovalo hygienické předpisy kladené na školky jsou v řádech jednotek milionů korun, navíc jsme zde v pronájmu a investovali bychom takzvaně do cizího,“ vysvětlil místostarosta Litoměřic Jiří Adámek důvody, proč začalo vedení města hledat cesty, jak tuto rodiči žádanou formu vzdělávání udržet.   

Jako nejschůdnější se ukázalo založení nové příspěvkové organizace města a zřízení plnohodnotní lesní školky.  

„Do budoucna máme ve spolupráci s obcí Hlinná a místními zemědělci v plánu vybudovat cvičný sad i statek, podobně jako v zoo, a posunout možnosti předškolního a školního vzdělávání i tímto směrem. Město stejně tak podporuje i technické vzdělávání dětí,“ poznamenal místostarosta.   

Zakládací listinu samostatného subjektu však musí nejprve odsouhlasit zastupitelé na červnovém zasedání. Pokud se tak stane, provoz lesní mateřinky by měl být spuštěn se začátkem září. Nicméně už v polovině května město Litoměřice vyhlásilo na obsazení místa ředitele či ředitelky konkurzní řízení.  

„Předběžně vybrané je už místo, kde by zázemí lesní školky s kapacitou maximálně 24 míst mělo vyrůst. Jedná se o prostor u discgolfového hřiště na okraji Hlinné, kde se nachází parkoviště a vede tam i zpevněná příjezdová cesta. Zázemí budou mít děti v celoročně obyvatelné jurtě, která je vybavena i toaletami “ popsala Klára Moščicová, vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče.  

Dopravou na místo, výší školného či stravováním se bude vedení města ve spolupráci s novým ředitelem či ředitelkou zabývat na základě zkušeností získaných z provozu třídy s lesními prvky.   

Rodiče dětí navštěvujících současnou třídu s lesními prvky na Mentaurově dostanou přednostně nabídku umístit své dítě do Hliněnky. Pokud zájem neprojeví, mají děti své místo v MŠ Sedmikráska, a to i v případě, že lesní školka nevznikne.  

Autor: Michaela Rozsypalová

Tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -