Sobota, 27 dubna, 2024
21.4 C
Litoměřice
DomůObceKřešiceV Křešicích jsou nepřetržitě na nohou, zvedli i přehrazení Blatenského  potoka

V Křešicích jsou nepřetržitě na nohou, zvedli i přehrazení Blatenského  potoka

Křešice – V Křešicích dnes ráno opět zasedal krizový štáb. Voda bude totiž nadále stoupat – v měřící stanici Mělník až na 535 centimetrů (v tuto chvíli stanice hlásí 503 cm, druhý stupeň povodňové aktivity).

Hasiči už zvedli hrazení Blatenského potoka a spustili čerpadlo, které bude v nepřetržitém provozu. Zdejší jednotka sboru dobrovolných hasičů také uzavřela všechny hlavní odtoky a výpustě dešťové kanalizace do Labe, aby se voda netlačila do Křešic. Ty jsou s opatrností (a za předpokladu velmi omezené rychlosti) stále průjezdné.

Naopak uzavřeny (s několika výjimkami) jsou vstupy na cyklostezku v Nučnicích a v Křešicích, která je zaplavena. Hasiči zkontrolovali také prostor u Labe – informováni byli majitelé karavanů, maringotek a lodiček.

V tuto chvíli v obci zasahují pouze křešičtí hasiči, kterým obec zajišťuje veškeré zázemí a občerstvení – včetně teplých nápojů.

Dnešní den ale přinesl také několik pozitivních zpráv. Podle aktuálních předpovědí se už neočekávají mnohačetné srážky a horské vodní toky pozvolna klesají. Obyvatelé Křešic a místních částí také stále nemají vodu ve sklepích. „Máme zatím jen jedno hlášení o zatečení vody sklepa a v tomto případě za to může Luční potok a tání sněhu na Třebušínsku. I tak ale nesmíme polevit, protože voda je rychlá a čím snadněji se někam dostane, tím hůře ji pak dostáváme pryč,“ vysvětlil starosta Michal Mančal.

Kulminace Labe se očekává ve středu 27. prosince. Že voda dosáhne na třetí stupeň povodňové aktivity, v Křešicích nepředpokládají.

Obec Křešice občany o situaci pravidelně informuje prostřednictvím svých webových stránek na záložce „Povodňové zpravodajství“ a to i několikrát denně.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -