Neděle, 28 dubna, 2024
16.8 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceNávštěvnost výstavy klenotů na Hradě předčila očekávání

Návštěvnost výstavy klenotů na Hradě předčila očekávání

LitoměřiceTéměř pět tisíc dětí a dospělých, včetně zhruba šesti desítek škol – taková byla návštěvnost unikátní putovní výstavy nazvané „České korunovační klenoty na dosah“. K vidění byla od 4. října do 27. listopadu na Hradě Litoměřice.

Tato významná událost umožnila návštěvníkům podrobněji poznat mistrovské repliky Českých korunovačních klenotů, které jsou obvykle vystavovány na Pražském hradě pouze jednou za 5 let.

Návštěvníci zde měli možnost spatřit mistrovskou repliku středověkého žezla a jablka Karla IV. Autorem znamenitých replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské. Tento fakt dodal výstavě na jedinečnosti.

V jejím průběhu se konaly komentované prohlídky, a to v podání studentů z Vyšší odborné školy, Obchodní akademie a Střední odborné školy Ekonom. „Mám obrovskou radost, že byl o výstavu takto veliký zájem. Ráda bych poděkovala ředitelce střední školy Ekonom a všem studentům, kteří se stali skvělými průvodci. Děkuji též všem návštěvníkům, kteří zavítali na náš hrad a ocenili krásu českého kulturního bohatství. Šlo o jedinečnou příležitost, kterou lidé využili,“ neskrývala nadšení ředitelka MKZ Litoměřice Michaela Mokrá.

Toto je tisková zpráva MKZ Litoměřice.

Autor: Aneta Břeňová

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -