LITOMĚŘICE: Žáci ZŠ Boženy Němcové si vyzkoušeli práci lékárníka

0
50

Jak se v lékárně připravuje specifický lék pro pacienta? Paní lékárnice Hana Drobná nechala žáky nahlédnout do své práce a vyzkoušet si výrobu lékových kapslí. Děti měly řadu otázek. Jsou kapsle, které polykáme, z plastu? Proč je recept latinsky? Osmáky už zajímalo, jaké vzdělání je třeba, aby se mohli stát lékárníkem/lékárnicí.

A jak probíhala příprava kapslí? Na začátku si žáci podle receptu provedli výpočty, aby věděli, kolik použít kapslí, účinné látky (Vitacitu) a plnidla. Odvážili potřebné množství Vitacitu a ten rozmělnili v třecí misce na jemný prášek. V odměrném válci vitacit doplnili sacharózou na potřebný objem. V strojku kapsle otevřeli, pečlivě naplnili a uzavřeli. Práci zakončili napsáním signatury – štítku s dávkováním a dalšími nezbytnými údaji.

Žáci viděli praktické využití matematiky, fyziky, chemie, ale také latiny. A jak je to s těmi kapslemi? Žáci 7.B a 8.A už vědí, že kapsle nejsou z plastu, ale z želatiny.

To vše bylo možné pro žáky zprostředkovat za pomoci ,,operačního programu Jana Ámose

Komenského.” Inovativně, za pomocí experta z oboru, se žákům dostalo velké motivace k neustálému rozvoji a učení se nejen pro školu, ale především pro jejich budoucnost.

Projekt proběhl pod odborným vedení Hany Drobné, pro 7.A a 8.A zprostředkovala Dagmar Příhodová.

Zdroj: https://skolabn.edupage.org/

- Naši partneři -
Předchozí článekFK Litoměřicko využije dešťovou vodu k zavlažování hřiště
Další článekVánoční strom už zdobí Mírové náměstí  

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno