Pondělí, 6 května, 2024
11.6 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřicePřipněte si vlčí mák jako symbol úcty k válečným veteránům

Připněte si vlčí mák jako symbol úcty k válečným veteránům

Litoměřice – Červené květy vlčího máku pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě první světové války a staly se symbolem Dne válečných veteránů. Ten se celosvětově slaví 11. listopadu, v den, kdy byla v roce 1918 příměřím ukončena první světová válka. K připomínce tohoto významného dne se tradičně připojuje i město Litoměřice.

Zakoupit si symbolický květ vyrobený z červeného plátna a přispět tak do sbírky, jejíž výtěžek poputuje na pomoc veteránům a na zachování jejich příběhů, je od dnešního dne možné také v městském infocentru na Mírovém náměstí. Doporučený příspěvek je 50 korun. 

„Sbírka s vlčími máky bude v infocentru k dispozici až do 30. listopadu,“ informoval vedoucí správního odboru městského úřadu Jaroslav Lachman, který sbírku podpořil společně s místostarostou Litoměřic Jiřím Adámkem. Ten dodal, že vlčí mák jako symbol Dne veteránů má odkaz v básni Ve flanderských polích Johna McCrae, který sloužil na západní frontě nedaleko belgického města Ypres.

„Báseň původně napsal po pohřbu svého přítele a spolubojovníka jen pro sebe a poté list s rukopisem zahodil. Někdo z kolemjdoucích ji však nalezl a poslal do Anglie,“ připomněl příběh básně místostarosta.

Sbírku pořádanou organizací Post Bellum je možné podpořit také on-line prostřednictvím webu https://www.denveteranu.cz

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Michaela Rozsypalová

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -