Středa, 8 května, 2024
9.4 C
Litoměřice
DomůPozvánkyTEREZÍN: Hudební akademie Terezín začíná už příští týden

TEREZÍN: Hudební akademie Terezín začíná už příští týden

Mezinárodní hudební a kulturní projekt České republiky a Německa, iniciovaný a organizovaný Národním divadlem a finančně podporovaný Velvyslanectvím Spolkové republiky Německo míří opět i letos na Litoměřicko. Musica non grata oživuje umělecký odkaz skladatelek a skladatelů důležitých pro hudební život meziválečného Československa, kteří byli pronásledováni nacionálním socialismem či jiným způsobem perzekvováni z důvodů náboženských, rasových, politických nebo genderových.

Od 14. do 17. srpna bude probíhat 3. ročník Hudební akademie Terezín. Milovníkům hudby a umění nabídne zdarma vstup na koncerty Klavírní soirée 16. srpna v 17 hodin v budově ZUŠ Litoměřice, generální zkoušku operety Vesnická hraběnka (Die Dorfkomtesse) nizozemské skladatelky Rachel Danziger van Embden rovněž 16. srpna od 19 hodin ve Wiesserově domě v Terezíně a novodobou premiéru operety (první operety v historii hudby, kterou napsala žena) ve čtvrtek 17. srpna v Lobkovickém paláci v Praze a také na přednášky (přednáška 1, přednáška 2) v rámci konference Institutu terezínských skladatelů 14. a 15. srpna dopoledne v Magdeburských kasárnách v Terezíně.

Hudební akademie Terezín se koná v rámci projektu Musica non grata, jehož organizátorem je Opera Národního divadla a Státní opera v Praze. Projekt od roku 2020 soustavně uvádí tvorbu skladatelů pronásledovaných ve 30. a 40. letech 20. století nacistickým režimem. Letošní akademie se zúčastní mladí pěvci z několika evropských zemí. Veškeré informace včetně možností rezervace na webu musicanongrata.cz.

Hudební akademie Terezín a celý projekt Musica non grata se uskutečňují za finanční podpory Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze.

- Naši partneři -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Naši partneři -
- Reklama -