Pondělí, 6 května, 2024
11.6 C
Litoměřice
DomůObceÚštěkNa Chmelaři platí zákaz koupání

Na Chmelaři platí zákaz koupání

Úštěk – Voda v jezeře Chmelař aktuálně není vhodná ke koupání. Došlo totiž k překročení povolených limitů sinic a chlorofylu. Krajská hygienická stanice proto na Chmelaři dočasně zakázala koupání.

„Při vydání tohoto opatření vycházel orgán ochrany veřejného zdraví z vyhodnocení zdravotních rizik, a sice z faktu, že sinice obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví (alergeny, toxiny). Koupání ve vodě s přítomností nadlimitního množství sinic představuje tudíž riziko poškození zdraví koupajících se osob v závislosti na citlivosti lidského organismu a délce pobytu ve vodě. Je prokázáno, že sinice produkují různé toxiny, které mohou způsobit akutní otravu projevující se střevními a žaludečními obtížemi a bolestmi hlavy, ale i trvalé poškození jater. Riziko zdravotního poškození se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě a zároveň se vzrůstajícím množstvím sinic ve vodě,“ stojí v odůvodnění Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.

Voda v jezeře Chmelař je pravidelně kontrolována. Vzorky vyhodnocuje akreditovaná laboratoř Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. Přírodnímu koupališti by nyní pomohlo chladnější počasí a také vydatnější dešťové srážky.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -