Sobota, 27 července, 2024
19.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceDramaťáci na závěr potěšili Thálii celým „Revizorem“

Dramaťáci na závěr potěšili Thálii celým „Revizorem“

Litoměřice – „Klobouk dolů“ před tím, co v úterý večer předvedli v Máchově divadle mladí herci z literárně dramatického oboru litoměřické ZUŠ.  Obě premiéry – „Tanec na špičce jehly“ a „Revizor“, které byly součástí letošního „Divadelního pikniku“,  by vydaly na celovečerní představení, a to nejen časově, ale především svou úrovní.

První hra byla nápaditou adaptací textu na motivy díla E.M. Remarquea. „Když jsme se do nastudování pustili, zjistili jsme po čase, že to není hratelné, text nebyl pro divadlo vhodný. Rozhodli jsme se proto jít vlastní cestou, takže vzniklo vlastně napůl autorské představení,“ říká pedagog LDO Pavel Vágai ke hře, v jejíž choreografii jsou využity rozmanité prvky včetně projekce.

Gogolův „Revizor“ je světoznámá klasika. Žáci si její menší úryvek úspěšně vyzkoušeli už rokem, tehdy ovšem v rámci programu sestaveného z řady jiných vystoupení. Teď si ji přáli zahrát celou, tvrdí Pavel, a dodává, že divadlo vyšlo dramaťákům vstříc a umožnilo odehrát obě dvě hry. .

„Pro mě to byl naprostý šok, když jsem se dozvěděl, že to budeme hrát Revizora celého, oproti úryvku to byl extrémní rozdíl, říkal jsem si, že tohle nedám. Teď zírám, že jsem to zvládnul,“ líčí emotivně student Ondřej Frič, ve hře představitel hejtmana  Skvoznika-Dmuchanovského. Text si prý opakoval v každé volné chvíli, snad tisíckrát… „Gogol je úžasný autor, a navíc – téměř vše, co je o Rusku té doby v jeho hře, je velmi aktuální i dnes. Lži, prospěchářství, alkohol, úplatky a korupce,“ shodují se Ondřej s Vojtěchem Haslingerem, který hrál hlavní roli – „revizora“ Chlestakova z Petěrburgu.  Podle Vojty nadčasová satira, v níž není kladného hrdiny.

 Obě hry byly vlastně absolventskými představeními ZUŠ – většina herců má za sebou studium oboru. „Budu na to vzpomínat, jsou to zkušenosti, které, myslím, zužitkuji v osobním i profesním životě. A kdyby nic jiného, tak jsem si užil  spoustu zábavy a poznal mnoho dobrých kamarádů a báječných lidí,“ uzavírá Vojtěch Haslinger, který výtečně zvládnul nejen „Revizora“ a LDO, ale i letošní maturitu na gymnáziu…   

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -