Pátek, 26 dubna, 2024
3.4 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceRoudnice nad LabemRozbor směsného odpadu poukázal na prostor pro zlepšení domácí separace

Rozbor směsného odpadu poukázal na prostor pro zlepšení domácí separace

Roudnice nad LabemOdbor životního prostředí Městského úřadu Roudnice nad Labem, ve spolupráci s odbornou odpadovou frmou EKO-KOM, a.s., připravil a provedl rozbor komunálního odpadu z vybraných lokalit města. Přetřídění obsahu kontejnerů poukázalo na rezervy v separaci odpadů domácnostmi. 

Na sběrný dvůr Hostěraz Roudnické služby posledního května převezly dva kontejnery z míst s převážně bytovou zástavbou, ulic Stadická a Neklanova. Vytipovány byly záměrně standardní nádoby na směsný odpad o objemu 1100 litrů, těsně před termínem svozu.  Pracovníci Roudnických městských služeb a městského úřadu se tak pod vedením odborné pracovnice odpadové firmy EKO-KOM mohli v praxi na reálném příkladu přesvědčit o (ne)třídění odpadu v roudnických domácnostech.

Veškerý obsah kontejnerů vysypali a v průběhu dopoledne kompletně přetřídili. Při dodržení zásad zodpovědného nakládání s odpady toho opravdu nevytřiditelného odpadu na jeden kontejner zbyl pouhý jeden průhledný pytel. A to je v poměru k množství plastu, papíru, hliníku i dalšího materiálu opravdu velice málo!

Pro rozbor obsahu kontejnerů jsme se rozhodli, abychom zjistili, co do nich lidé vyhazují a kolik odpadu by ještě teoreticky mohlo být vyseparováno. Často říkám, že je téměř vždy možné být ještě lepší a tady se to jen potvrdilo. Záměrně jsme vytipovali stejné nádoby ze dvou srovnatelných lokalit, lišících se především věkovým složením obyvatel. Objemem vytříděného odpadu pravidelně obsazujeme přední místa mezi srovnatelnými sídly Ústeckého kraje. Dnešní aktivita nám však i přesto potvrdila značné rezervy. Musím ale pochválit všechny, kdo třídí. Svoz odpadu a jeho likvidace není levná a zároveň jsme šetrní k naší planetě,“ řekl po dotřídění místostarosta Richard Červený, do jehož gesce odbor životního prostředí spadá.

Ve fotogalerii níže si můžete prohlédnout průběh třídění vzorového kontejneru od panelových domů v Neklanově ulici. Přibližně jen jedna šestina celkového objemu odpadu do něj opravdu patřila. Zbytek mohl být z většiny jednoduše vhozen do polozapuštěných velkoobjemových kontejnerů na papír, plast a sklo přímo v lokalitě. Mezi znovu využitelnými materiály nechyběly ani kovové a skleněné obaly, textil či bioodpad. Objevila se však například i stavební suť, která rozhodně do směsného odpadu nepatří. Stadická ulice se poměry výrazně nelišila.

„Musím pochválit, že se neobjevila ani jedna lahev s olejem či jedlými tuky. I situace s pořádkem kolem kontejnerů se v uplynulých měsících výrazně zlepšila. Jsem rád, že v porovnání s jinými obcemi si více uvědomujeme důležitost péče o prostor, ve kterém žijeme. Výsledky šetření jsou přínosné pro plánování dalších kroků v odpadovém hospodářství. Právě do Stadické ulice chceme letos umístit další polozapuštěné kontejnery, vůbec poprvé nejen na tříděný, ale i směsný odpad. Plánujeme se také ucházet o dotaci na pilotní projekt zavádění door-to-door systému v městské části Podlusky,“ dodal místostarosta.

Toto je tisková zpráva města Roudnice nad Labem.

Autor: Jan Vancl

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -