Úterý, 19 března, 2024
-0.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceAutobusy do Prahy by měly zlevnit. Zřejmě od září 

Autobusy do Prahy by měly zlevnit. Zřejmě od září 

Litoměřice – Ústecký a Středočeský kraj našly společnou řeč ohledně autobusové dopravy z Litoměřic do Prahy. Pokud všechny návrhy schválí na přelomu června a července krajští radní, budou cestující jezdit na této trase za výrazně výhodnějších podmínek, než jaké od března nasadil soukromý dopravce Bus Line.

„Na konci srpna společnosti končí licence a o novou dosud nepožádala. Předpokládáme tedy, že od září bychom na tuto linku mohli nasadit společné autobusy obou krajů,“ potvrdil dobrou zprávu Radek Kozlík, z Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje. 

Na trase se má objevit i několik nových zastávek. Z Litoměřic autobusy pojedou do Terezína, Bohušovic n. O., Dolánek n. O., Doksan (dvě zastávky), Dušníků, Přestavlk, Račiněvsi, Straškova (ráno a odpoledne i se zastávkou u místní školy), Mnetěše, Ledčic a Nové Vsi do Prahy, s konečnou zastávkou v Letňanech. Tím bude zajištěno přímé napojení na metro a autobusy se i vyhnou mnohdy složité dopravní situaci při zajíždění do Holešovic. 

„Důležitou informací je, že cestující budou moci jednotně využít buď tarifu Dopravy Ústeckého kraje (DUK) jen po Novou Ves, anebo Pražské integrované dopravy (PID) v celé trase. Za jednu zvýhodněnou jízdenku tak dojedou do Prahy, budou jezdit po Praze, ať už metrem nebo tramvajemi, a přijedou i zpátky do Litoměřic. A na druhé straně cestující z Prahy do Litoměřic budou moci dále za jednu jízdenku pokračovat v cestě po Ústeckém kraji,“ vysvětlil Radek Kozlík s tím, že cesta z Litoměřic do Prahy bude trvat 65 – 70 minut. 

Na lince by měly jezdit 12metrové šedočervené autobusy PID, později větší, 15metrové. V současné době stále probíhají jednání s obcemi a školami na trase kvůli sladění dopravních časů. Velkou úsporu pro cestující mají zaručit týdenní, měsíční nebo roční jízdenky, zvýšení komfortu pak například garantovaná návaznost spojů nebo dispečer, jenž bude v případě potřeby k dispozici 20 hodin denně.  

V úterý se na toto téma konala informační schůzka v litoměřickém hradu, které se zúčastnili starostové obcí, kterými autobusy budou projíždět. Přítomni byli dále zástupci krajského úřadu, integrované dopravy Středočeského kraje a za město Litoměřice starosta Radek Löwy s Lenkou Kuchařovou z odboru dopravy. 

„Velice mě těší, že jednání vedla až k tomuto závěru. Věřím, že vše dopadne ku spokojenosti všech, zejména pak pravidelně dojíždějících do Prahy, pro něž jsou současné ceny soukromého dopravce neakceptovatelné,“ doplnil místostarosta Litoměřic Jiří Adámek, do jehož gesce spadá doprava a jenž se schůzek za město účastní. 

O víkendech by navíc autobusy měly zajíždět až k hornímu vlakovému nádraží s návazností na spoje jedoucí od České Lípy.  

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -