Sobota, 27 července, 2024
20.2 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiZUŠ ukázala, jak jí to hezky „divadelně klíčí“

ZUŠ ukázala, jak jí to hezky „divadelně klíčí“

Litoměřice – To se vezmou semínka (děti), zasadí se do úrodné půdy (ZUŠ) a časem z nich vyrostou krásné rostlinky (noví adepti umění). Na vysvětlenou – symbol růstu si dala litoměřická ZUŠ do názvu úterního pořadu v Máchově divadle. No a protože šlo o obor literárně dramatický, dostalo klíčení přívlastek „Divadelní“…

Zůstaneme-li u symbolu, lze říci, že se mu daří. „Děti svou pílí a srdcem, které vkládají do našeho oboru, jsou jako předpěstované sazeničky, stačí to v nich rozvíjet a kultivovat,“ pokračuje v duchu názvu Tereza Rozmarová, která obor ve škole vyučuje. „Připravit to vše byl maratón, ještě minulý týden jsme ladili představení a v neděli dokončovali kulisy. Školní rok ještě nekončí, chce to, aby si věci  jakseříká sedly, ale myslím, že se představení vydařilo,“ hodnotil v jeho závěru učitel Pavel Vágai s tím, že na červnový Divadelní piknik si mladí herci už budou jistější.

Těžko říci, které z jedenácti čísel programu zaujalo víc, určitě však z něj vyčnívaly dvě premiéry – „O marnivé vráně“ a „Balada“, která vynikla i nápaditou stínohrou. Dobře „odsýpal“ vtipný dialog „V seznamovací kanceláři“ z pera M.Šimka  a L. Soboty, nebo fejetonový monolog na květákové téma (autor M.Eben).  Dramaťákům se dařilo nejen ve hrách a scénkách, kde hrají ve skupině, ale i v individuálních rolích, kde byli na pódiu odkázáni jen sami na sebe. Perličkou bylo, že mezi herci byli i tři maturanti. Přitom třeba Vojtěch Haslinger, který hrál náročnou roli v Shakespearově „Zkrocení zlé ženy“,  skládal odpoledne na gymnáziu maturitní zkoušku. A večer už stál na prknech, jež znamenají svět – třeba dodat, že v obou zkouškách obstál!   

Úterní Divadelní klíčení bylo zároveň skvělou pozvánkou pro veřejnost na již zmíněný Divadelní piknik. Ten bude své lahůdky servírovat v prostorách litoměřické ZUŠ ve dnech 26.-28.června. Máme se na co těšit!

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -