Pátek, 26 dubna, 2024
2.9 C
Litoměřice
DomůKulturaFér Kafe při „restartu“ potěšilo výstavou Brodských

Fér Kafe při „restartu“ potěšilo výstavou Brodských

Litoměřice – Více než třicet akcí od dvanácti kulturních institucí obsahovala  víkendová Litoměřická Muzejní noc.  Jedním z míst, kde se „zastavila“, byla oblíbená kavárna Fér Kafe v Parku Václava Havla. Tady ji Petra a Jan Dostalovi spojili nejen s vernisáží výstavy roudnických výtvarníků Jiřího a Evy Brodských, ale zároveň se znovuotevřením kavárny. A „restart“  to byl opravdu vydařený!

Petra Dostalová: „Museli jsme zavřít na dlouhých 84 týdnů, tak dlouho totiž trvala městu rekonstrukce parku. Jsem ráda, že jsme mohli znovu začít, a to právě touhle báječnou výstavou Brodských. Chceme navázat na prezentaci uměleckých genů v rodinách místních kumštýřů, kterou jsme tehdy zahájili výstavou rodiny Pisklákových.“

Zatímco známá gobelinistka Eva Brodská vystavuje v miniprostorách Fér Kafe jediný, zato rozměrný gobelin, Jiří, který se mnoho let věnuje restaurování historických výtvarných děl, má na výstavě několik menších obrazů. „Jednu polohu si beru z restaurování, co namaluji je pak vlastně to jediné, co mi po restaurování zůstane. Druhou polohou je volná tvorba, která se časem mění, řekl bych, že od své první  autorské výstavy inklinuji ke stále menším, až k vysloveně komorním věcem,“ říká renomovaný restaurátor, který zachránil desítky mimořádně cenných artefaktů minulosti, mj. obrazů pro Národní galerii, či nástěnných maleb na Karlštejně.  

 A právě komorněji pojatou Brodského tvorbu obsahuje výstava v minigalerii Fér Kafe. Její páteční vernisáž zpestřili hudební produkcí Jana a Jiří Knotte s violoncellovým kvartetem ZUŠ. Na „Muzejní noc“ si pak přivedli i další hosty…

„Je to krásný a příjemný prostor pro vzájemné setkávání lidí i kultury, jako Roudničan vám jej docela závidím,“ ocenil provozovatele i místo Jiří Brodský.

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -