Do Památníku Terezín přijede na besedu režisér Jan Hřebejk

0
123

Terezín – V Památníku Terezín pokračuje v úterý 25. dubna Filmový festival ZA HRADBY. Tentokrát nás čeká opravdová lahůdka – projekce filmu MUSÍME SI POMÁHAT. Pro promítání, které začne v 17 hodin v kinosále Muzea ghetta, následuje  beseda za s režisérem filmu Janem Hřebejkem a scénáristou Petrem Jarchovským.

Vstupné zdarma. Kapacita sálu je 130 míst.

Film MUSÍME SI POMÁHAT se odehrává za druhé světové války a pomocí malých lidských osudů dává konkrétní obsah pojmům hrdinství i zbabělost.

Bezdětní manželé Čížkovi (A. Šišková a B. Polívka) se rozhodnou v roce 1943 ukrývat v tajné spíži svého bytu židovského uprchlíka Davida Wienera, syna Čížkova bývalého zaměstnavatele. Čížek si uvědomuje nebezpečí, do něhož přivedl svou domácnost i sousedy, avšak pomoc bližnímu v nouzi považuje za samozřejmou věc. Zároveň ale jako značně nehrdinský hrdina umírá strachy. Jeho osobní situaci značně zkomplikuje blížící se konec války, kdy mu hrozí nebezpečí jak ze strany Němců, tak i „poctivých“ českých spoluobčanů…

Film získal v roce 2000 celkem 6 Českých lvů, včetně ceny nejvyšší za nejlepší film roku. V roce 2021 byl nominován na Oskara v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

- Naši partneři -
Předchozí článekGastrocentrum Pohoda zve na palačinky, guláš i kuřecí řízek
Další článekZŠ Antonína Baráka zve děti i rodiče na Čarodějnickou stezku
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno