Čtvrtek, 25 dubna, 2024
1.9 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyMáchovo divadlo zcela ovládl sborový zpěv. Díky Hlásku!

Máchovo divadlo zcela ovládl sborový zpěv. Díky Hlásku!

Litoměřice – Tsunami sborového zpěvu se v první dubnovou sobotu díky „Hlásku“ přehnalo přes Máchovo divadlo  v Litoměřicích.

Nejde o aprílový žert, snad jen s tím dovětkem, že skutečné tsunami má ničivé účinky, v případě toho sobotního však tomu bylo přesně naopak. Koncert legendárního dětského sboru a jeho hostů byl nádherným kulturním zážitkem i příjemným pohlazením na duši v neklidné době. Setkání bývalých i současných zpěváků a zpěvaček tento prožitek ještě umocnilo.

„Chtěli jsme dětem ze současného sboru  ukázat, jak vznikala a utvářela se legenda jménem „Hlásek“ a jak hluboké kořeny a význam měl sborový zpěv v našem městě  – to vše pod vedením takových osobností, jako je prof. Vladimír Frühauf, Vlasta Vávrová či Adolf Škarda,“ říká Dominika Valešková, ředitelka pořádající ZUŠ, sbormistryně dětského přípravného sboru a  ženského komorního sboru „Cantica Bohemica“.

Jak si vede nastupující pěvecká generace, o tom během večera přesvědčil v úvodu přípravný sbor „Samohlásek“. Dva bloky programu obstarala zmíněná Cantica, v níž mj. zpívá 11 bývalých členek „Hlásku“. Stejný prostor dostal současný „Hlásek“ vedený Jakubem Kacarem. Nápaditě koncipovanému pásmu dominovala Samba de Brasil a mix aranžmá melodií britských The Oueen.  Po přestávce divadlo na chvíli zcela potemnělo, na projekčním plátně běžel Večerníček s Krtečkem, ke kterému „Hlásek“ pod Jakubovým vedením připravil live doprovod nejen v podobě hudby a zpěvu, ale i ruchů.

Na pódiu se pak zformoval sbor bývalých členů,  při  jehož dirigování se postupně vystřídali bývalí sbormistři – zakladatel sboru prof. Frühauf, V.Vávrová a Adolf Škarda. Zněla klasika „Přiletěly vlaštovičky“, „Má hvězda“, „Kdyby tu nic nebylo“…V samotném závěru posílil sborové řady ještě současný „Hlásek“, takže ‚prkna, jež znamenají svět‘ zažila doslova a do písmene zatěžkávací zkoušku. Skladba „Litoměřická“, která se v průběhu více než šedesátileté existence sboru stala jeho znělkou a kterou si zadirigoval sám autor aranžmá Vladimír Frühauf, byla symbolickou tečkou za vydařenou akcí.  

    „Byl to úžasný večer,“ nešetřili chválou mnozí z diváků a účastníků setkání. Ve foyeru divadla mohli listovat kronikami Hlásku od jeho vzniku v roce 1960 a zavzpomínat, ať už to byli ti, kteří se na historii a úspěších sboru přímo podíleli, nebo přátelé či příbuzní. A věřte – u kronik bylo neustále plno. „Hlásek“ zůstává kolébkou litoměřických muzikantů a vlastně i rodinným stříbrem Litoměřic. Plánovanou oslavu jeho šedesátin v roce 2020 sice překazil covid, odhodlání pokračovat v tradici však neutuchá. Sobotní koncert  byl přesvědčivým důkazem!    

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -