Pátek, 19 dubna, 2024
7.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceLitoměřické Jezulátko má opravenou korunku a nové roucho

Litoměřické Jezulátko má opravenou korunku a nové roucho

LitoměřiceKopie proslulého Pražského Jezulátka, která se nachází v děkanském kostele Všech svatých v Litoměřicích, se nyní dočkala nového roucha a opravené korunky. O to první se postarala Dominika Valešková z Litoměřic, která  roucha pro Jezulátko šije z brokátu a mění je, renovace korunky se ujala restaurátorka Štěpánka Piskláková z Hlinné.

Sošku po zmíněných úpravách v pondělí v závěru večerní bohoslužby požehnal litoměřický děkan Józef Szeliga.

„Korunka Jezulátka je z tvrdého papíru potaženého stříbrnou fólií, uvnitř vyztužená zřejmě už plastovými pásky, zřejmě z přelomu 19.-20.století. Vpředu na jejím pásu je z kamínků vysázen latinský nápis REX, což znamená král,“ vysvětluje restaurátorka.  Dodává, že korunka byla hodně zaprášená a chybělo na ní několik původních kamínků. Na internetu zjistila, že některé se dají ještě dohledat, ale ty staré foukané už nikoli, takže z míst, kde se nitě a dekor časem rozpadly, některé ubrala a dala je na místa pohledově významnější. A na chybějících místech je pak nahradila novými skleněnými. Pak vše dočistila, aby se korunka leskla. 

 Oblečky odpovídají liturgickému období. Ten nový je fialový v začínající době postní před Velikonocemi. „Máme zatím celkem čtyři – dva bílé, jeden zelený a teď fialový, Chci ušít ještě červený, ale k tomu jsem se zatím nedostala,“ říká při převlékání litoměřického Jezulátka Dominika Valešková.

Kopie Pražského Jezulátka jsou v řadě míst po světě.  Ta litoměřická je v děkanském kostele na jednom z bočních oltářů.  Její stáří není známo. Vedle skříňky, v níž je uložena, je nyní v rámečku modlitba papeže Benedikta XVI. kterou pronesl u originálu Jezulátka v roce 2009, v kostele Panny Marie Vítězné na pražské Malé Straně.  „…Dopřej všem lidem, aby porozuměli poselství Božího narození, a aby pochopili, že jsi přišel darovat lidské rodině světlo, radost a pokoj“,  praví se mj. v Benediktově modlitbě.

V roce 1628 věnovala sošku karmelitánům ovdovělá Polyxena z Lobkovic se slovy „Mějte ji v uctivosti a dobře se vám povede“. Pražské Jezulátko je jedním ze symbolů naděje a uctívají jej věřící z celého světa.

Text a fotografie: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -