Středa, 24 dubna, 2024
4.1 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyVíkend Jitky Čechové v Litoměřicích: V pátek recitál, v sobotu seminář

Víkend Jitky Čechové v Litoměřicích: V pátek recitál, v sobotu seminář

Litoměřice – Příjemné s užitečným spojili organizátoři v Litoměřicích, když připravili pro hudbymilovné publikum recitál renomované klavíristky Jitky Čechové.

Při pátečním koncertu v Divadle K. H. Máchy přiblížila laureátka řady mezinárodních soutěží, ale také členka světově proslulého Smetanova tria klavírní díla  českých hudebních velikánů – Bedřicha Smetany, Josefa Suka, Leoše Janáčka a Jaroslava Ježka. Bonusem vydařeného večera byl její poutavý výklad interpretky k předneseným skladbám a jejich autorům.

Téměř celou sobotu se pak klavírní virtuoska v litoměřické základní umělecké škole naplno věnovala devíti žákyním, které studují klavírní hru. „Sice zatím neučím často, ale snažím se vždy maximálně předat zkušenosti, kterých jsem za svou hudební dráhu získala. A ráda bych se tomu v budoucnu věnovala víc. Zájem z Litoměřic mě samozřejmě potěšil, stejně jako velmi dobrá úroveň přípravy mladých muzikantů,“ uvedla klavíristka.

Jako mimořádně přínosný a inspirativní vidí sobotní seminář klavírní pedagogové  ZUŠ, uvedl za všechny Matej Olejár, jeden z organizátorů workshopu. A v podobném duchu se vyjádřovali i mladí klavíristé, kteří naslouchali cenným radám  Jitky Čechové.

Škola hodlá ve spolupráci s MKZ tímto způsobem pokračovat, ostatně jak uvedla ředitelka Dominika Valešková, víkendovou akci je možné považovat za jakýsi první krok k naplnění myšlenky Kulturně kreativního centra, které vznikne v centru Litoměřic přestavbou armádního objektu a ve kterém najde ZUŠ nové, větší prostory. Městu se nyní podařilo získat na přestavbu 107 miliónů korun  z Národního plánu obnovy. 

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -