Sobota, 20 dubna, 2024
3.6 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceLitoměřická porodnice nově nabízí porodní box

Litoměřická porodnice nově nabízí porodní box

Litoměřice – Porodnice Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské zdravotní v Nemocnici Litoměřice se snaží postupně rozšiřovat portfolio toho, co maminkám může v tak výjimečné situaci, jakým je porodní proces, nabídnout. Nejnověji porodní box a dlouhodobě v regionu unikátní těhotenské plavání.

 „Porodní boxy patří k moderním trendům v porodnictví. Zde budoucí maminka se svým doprovodem stráví čas od svého příchodu až po přesun i s miminkem na stanici šestinedělí. Odpadá tedy opakované přecházení k vyšetření do jiné místnosti, a i finální fáze porodu probíhá zde v tomto boxu. Maminka může být spokojena i s tím, že její děťátko personál nikam neodnáší a ošetřuje jej přímo před zraky novopečených rodičů. Z uvedeného je jasné, že nepřetržitá přítomnost doprovodu je samozřejmostí,“ vysvětluje Monika Boudová, vrchní sestra litoměřického gynekologicko-porodnického oddělení.

Zdravotnické pracoviště v Litoměřicích je jediným v České republice, které maminkám nabízí těhotenské plavání. „Kurzy předporodního plavání probíhají řadu let v litoměřickém krytém plaveckém bazénu, zájem o ně je stále velký. Instruktorkami jsou porodní asistentky našeho gynekologicko-porodnického oddělení. Jsem velmi ráda, že se předporodnímu plavání se zaujetím věnují,“ říká Petra Hejtmánková, primářka Gynekologicko-porodnického oddělení.

Gynekologicko-porodnické oddělení v litoměřické nemocnici vsadilo na aromaterapii, která je nejpoužívanější doplňkovou metodou v období těhotenství, porodu i poporodní péči. Vrchní sestra Monika Boudová vysvětluje: „Účinky éterických olejů, s nimiž aromaterapie pracuje, jsou vědecky podloženy a ověřeny v práci porodních asistentek v zahraničí. Éterické oleje jsou účinné při snížení stresu, strachu, úzkosti, únavě, bolestivých stavů a napomáhají produktivnímu porodu. Kurz Aromaterapie v porodnictví, který jsme společně s kolegyněmi z oddělení absolvovaly, nám umožňuje maminkám nabídnout další přidanou hodnotu již před samotným porodem.“

Samozřejmostí v litoměřické porodnici je umožnění nepřetržité přítomnosti doprovázející osoby starší 18 let již od přijetí rodičky do zařízení – tedy jak na porodním sále, tak dále na stanici šestinedělí. U každého pokoje je vlastní sociální zařízení. Maminky po operativním porodu, tedy po císařském řezu, putují z operačního sálu zpět přímo na oddělení šestinedělí, a tak se kontakt s miminkem nepřeruší na delší dobu, než je nutné.

„Snažíme se reagovat na současné trendy v oblasti porodnictví a s ním související péči o matku a dítě. A plnit přání maminek, aby byly s pobytem u nás co nejvíce spokojené, aby pro ně byl co nejpohodlnější. Velice nás těší příznivé ohlasy. Všichni na oddělení pracujeme na tom, abychom pro ještě větší komfort rodiček mohli v dohledné době nabídnout další novinky,“ ujišťuje primářka Petra Hejtmánková.

Litoměřické oddělení mimo jiné úzce spolupracuje s profesorem Jiřím Slámou, vedoucím Onkogynekologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a členem výzkumného týmu pro léčbu rakoviny. 

„Gynekologie a porodnictví patří k základním lékařským oborům, a tudíž i v každé nemocnici k veřejností nejsledovanějším pracovištím. Proto jsem rád, že se daří škálu služeb na tomto oddělení postupně rozšiřovat. Od roku 2007 si díky naší porodnici držíme statut Baby Friendly Hospital a zapojili jsme se také do projektu Přirozený porod v porodnici a nově jsme součástí charitativního projektu s názvem Život v kufříku určeného dětem odloženým do dětských domovů,“ říká ředitel Nemocnice Litoměřice Vladimír Kestřánek.

Autor: Krajská zdravotní

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -