Pátek, 19 dubna, 2024
7.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceNuncius sloužil v Litoměřicích ke cti sv. Štěpána

Nuncius sloužil v Litoměřicích ke cti sv. Štěpána

Litoměřice – V litoměřické katedrále, která je zasvěcena sv. Štěpánovi, se včera na jeho svátek konala poutní mše svatá. Hlavním celebrantem a kazatelem byl apoštolský nuncius v České republice arcibiskup Mons. Jude Thaddeus Okolo.  

V úvodu dobrou češtinou připomenul, že v Litoměřicích není poprvé, byl tu už před dvaceti lety za biskupa Josefa Koukla, tehdy ještě v jiné roli. Pod hlavním oltářem katedrály, na kterém je vzácný Škrétův obraz „Ukamenování sv. Štěpána“, hovořil o Štěpánově mučednické oběti.  Smrtí tohoto kazatele a diakona (asi r.36 až 40) vlastně začalo v té době pronásledování křesťanů. Sv.Štěpánu, který je patronem katedrály a diecéze, jsou zasvěceny i četné významné chrámy po celém světě.

  „Ať vidím… „ je moje biskupské heslo“ uvedl pak dále v promluvě nuncius. Podle něj je důležité dívat se na svět nejen očima, ale i srdcem. Být prozíravý, správně se rozhodovat a nevidět jen sebe, ale lidi kolem sebe. 

J.T.Okolo pochází z Nigérie a papežem Františkem byl  jmenován do funkce nuncia v Česku od 1.července letošního roku, předtím byl nunciem v Irsku. Spolu s církevním působením je zároveň diplomatem na úrovni velvyslance zastupující Vatikán.

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -