Úterý, 16 dubna, 2024
5.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceV mrazech na ulici bezdomovci spát nemusí

V mrazech na ulici bezdomovci spát nemusí

Litoměřice Litoměřice se dlouhodobě snaží, aby ve městě fungovaly adekvátní sociální služby pro všechny, kteří je potřebují. To se týká i problematiky lidí bez domova. Právě ti v současném mrazivém počasí patří mezi nejohroženější. I přesto ale na ulici spát nemusí. Ochranu před teplotami bod bodem mrazu lidem bez přístřeší poskytuje středisko sociální prevence a humanitární pomoci Charity Litoměřice, na jejíž provoz město v rámci sociální politiky přispívá. 

Podle vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Renáty Jurkové je v Litoměřicích přibližně 35 až 40 bezdomovců. Z toho asi dvacítka nemá zájem o spolupráci a nevyužívá pomoci od neziskových organizací. „Ten zbytek nabídku pomoci Charity Litoměřice využívá a zároveň migruje i mezi sousedními městy,“ nastínila Renáta Jurková.

Místostarostka Alena Rožcová doplnila, že v případě zhoršení situace, například kdy by pomoc v podobě nouzového přístřeší potřebovalo větší množství lidí, je město připraveno zareagovat. „I s takovou situací bychom si dokázali poradit a přechodně je ubytovali například ve vlastních objektech,“ uvedla místostarostka, jež má oblast sociálních věcí a zdravotnictví ve své gesci.

Ve středisku sociální prevence a humanitární pomoci Charita kromě služeb azylového domu s kapacitou 23 lůžek nabízí i možnost přenocování v rámci služeb noclehárny pro muže.

„Noclehárna má kapacitu pět lůžek. Další pomocí, kterou lidem bez domova při nepřízni počasí přes noc nabízíme, je takzvaná krizová židle s kapacitou pro osm lidí. Další službou je nízkoprahové denní centrum poskytující teplé zázemí přes den,“ popsal vedoucí střediska sociální prevence a humanitární pomoci Jakub Ružbatský s tím, že obě zmíněné služby jsou určeny jak pro muže, tak i pro ženy.

Právě ženám bez domova sloužil kdysi azylový dům v Želetické ulici, který před časem byl uzavřen. „Ženy bez přístřeší mohou využít služeb azylového domu, který provozuje Charita v sousedních Lovosicích a v současné době má volnou kapacitu,“ připomněla Renáta Jurková.

Další z možností, které litoměřické charitní středisko sociální prevence a humanitární pomoci bezdomovcům v mrazivých dnech na přespání v teple nabízí, je takzvané iglú. Využít ho mohou lidé, kteří z různých důvodů (alkohol, pes) nemohou přespat přímo ve středisku. Dohromady tři Iglú, které si nocležník vyhřívá vlastním teplem, bude mít středisko v případě potřeby umístěné na svém pozemku.

Jedno z Iglú Charitě zapůjčila organizace Naděje, která na území města poskytuje lidem bez domova podporu v rámci svého terénního programu. Jedná se například o potravinou pomoc, poradenství nebo základní zdravotní ošetření.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Michaela Rozsypalová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -