Pátek, 29 března, 2024
7.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceV Litoměřicích se uskuteční vzpomínkový akt na generála Františka Cháberu

V Litoměřicích se uskuteční vzpomínkový akt na generála Františka Cháberu

Litoměřice – Ve středu 2. listopadu se od 11 hodin na Městském hřbitově v Litoměřicích uskuteční pietní akt k uctění památky generálmajora Františka Chábery, čestného občana Litoměřic.

Tradiční vzpomínky na hrdinu druhé světové války se mimo jiné zúčastní starosta města Radek Löwy a místostarostové Jiří Adámek a Petr Panaš, generální vikář litoměřické diecéze Martin Davídek, příslušníci taktické letky z Čáslavi, která nese Cháberovo jméno a také široká veřejnost. Pokud to povětrnostní podmínky dovolí, bude součástí aktu i přelet dvou bojových letounů JAS-39 Gripen.

František Chábera byl letcem jednotek RAF (Royal Air Force). Účastnil se bitev nad Velkou Británií a okupovanou Evropou. Ke konci války bojoval rovněž na ruské frontě. V roce 1948 byl zatčen a obviněn z údajného pokusu o útěk a v politickém procesu následně odsouzen k pěti letům vězení. Zemřel v říjnu 1999 ve svých 87 letech. Závěr svého života prožil v Litoměřicích, kde je i pochován.

Před dvěma lety 28. října u příležitosti výročí Dne vzniku samostatného československého státu udělil prezident republiky Miloš Zeman Františku Cháberovi státní vyznamenání. Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy získal in memoriam za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Michaela Rozsypalová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -