Pátek, 19 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůKulturaJiří Nid Suchý v Severočeské galerii propojí sklo, obraz a fotografii

Jiří Nid Suchý v Severočeské galerii propojí sklo, obraz a fotografii

Litoměřice – Návštěvníkům se na výstavě představí výběr z umělecké tvorby výtvarníka a litoměřického rodáka Jiřího Nid Suchého – jedné z výrazných osobností současného českého uměleckého sklářství.

Výstava působivých skleněných plastik, velkoformátových fotografií a obrazů malovaných akrylovými barvami a žhavými skleněnými vlákny bude v galerii přístupná až do 22. 1. 2023.

Jiří Nid Suchý, žák světoznámého výtvarníka Bořka Šípka, navazuje ve své umělecké tvorbě na tradici uznávané české sklářské školy Stanislava Libenského. V posledních letech se věnuje zejména téměř monochromním taveným plastikám geometricky vymezených tvarů a působivé barevnosti. Ve hmotě některých jeho plastik lze pozorovat vizuálně atraktivní vnitřní děje. Kontrast a napětí dodávají objektům kombinace broušených a leštěných ploch s hrubými texturami.

Základním tématem tvorby Jiřího Nid Suchého jsou především mezilidské vztahy, nejčastěji a nejkonkrétněji citové i tělesné vztahy mezi mužem a ženou. Divákovi však autor nechává prostor i pro uplatnění jeho fantazie, přičemž mu napovídá názvy děl i krátkými básnivými texty.

Výstava, pořádaná Severočeskou galerií výtvarného umění v Litoměřicích v roce autorových padesátin, shrnuje především jeho práci posledních pěti let, s důrazem na díla z tohoto a minulého roku. Je také vůbec první prezentací umělecké tvorby Jiřího Nid Suchého v jeho rodném městě.

K výstavě připravuje Severočeská galerie speciální doprovodný program – 10. 12. 2022 odprezentuje autor přímo v atriu galerie atraktivní malbu horkým sklem. Zároveň galerie vydává reprezentativní katalog, jehož vydání finančně podpořilo Město Litoměřice.

Vernisáž se koná ve čtvrtek 3. 11 2022 od 17 hodin, veřejnosti je výstava přístupná od  4. 11. 2022 do 22. 1. 2023.

Autor: Barbora Klipcová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -