Pátek, 26 dubna, 2024
15.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceZatmění Slunce kazila místy oblačnost

Zatmění Slunce kazila místy oblačnost

Dnešní nebeskou „reality show“ kazila místy oblačnost. Přesto nám v ní místy mezi mraky předvedlo Slunce s Měsícem parádní podívanou – sluneční koláč začala Luna, která byla v tu chvíli v novu, ochutnávat v 11h 11m SELČ a s hostinou skončila krátce před půl druhou odpoledne.

Příští částečné zatmění v České republice nastane až 29.března 2025, podobně jako to dnešní se odehraje na rozhraní dopoledne a odpoledne, rozsahem však nebude tak velké, Měsíc zakryje Slunce jen z cca 20 procent. Nejzajímavější pak v tomto desetiletí bude srpnové částečné zatmění Slunce v roce 2026, kdy měsíční disk překryje přes 88 procent slunečního. Jeho závěr se odehraje při západu, srpek Slunce se jakoby zasekne do obzoru…

(Snímky autora článku jsou většinou ze stanoviště na Dómském pahorku v Litoměřicích).

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -