Pátek, 26 dubna, 2024
13.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceO dřevo z Mostky mají Litoměřičané stále zájem. Už zbytečně.

O dřevo z Mostky mají Litoměřičané stále zájem. Už zbytečně.

Litoměřice – Kácení uschlých či škůdcem napadených stromů na Mostné hoře pokračuje. Dřevo si domů odvážejí lidé oslovení dle pořadníku pracovníky odboru životního prostředí městského úřadu. Příjem žádostí však byl již na konci srpna uzavřen.

Ve druhé vlně příjmu žádostí ukončené k poslednímu srpnu se přihlásilo 193 občanů Litoměřic. „Dosud jich bylo uspokojeno a dřevo si odvezlo pět desítek z nich, týdně jde o čtyři až osm lidí, přičemž jejich počet ovlivňuje hlavně počasí. Další příjem žádostí již město neplánuje,“ dokumentuje současný stav Lenka Brožová zodpovědná za správu zeleně.

Stromy kácejí pracovníci technických služeb. Lidé si je pak rozřežou, odvezou a místo uklidí. „Městu šetříme finance za úklid Mostné hory a zároveň bráníme ničení půdy těžkou technikou. Tento postup je ohleduplný vůči přírodě a vstřícný k občanům, kteří v době drahých energií dostávají dřevo zdarma,“ poukázal na výhody vedoucí odboru Pavel Gryndler.

O bezplatném poskytnutí dřeva z Mostné hory obyvatelům Litoměřic rozhodli radní v roce 2020. První vlna kácení proběhla v roce 2021 a skončila letos na jaře. Uspokojeno bylo 150 zájemců. Druhá vlna kácení probíhá od září. Završena má být na jaře příštího roku.

Mostná hora by však i v budoucnu měla být oblíbeným výletním místem. Město právě dokončilo ve spolupráci s odborníky na ochranu životního prostředí studii její revitalizace. Na realizaci projektu za zhruba 22 milionů korun chce získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027. Pokud bude úspěšné, práce začnou příští rok na podzim.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -