Pátek, 19 dubna, 2024
4.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceVinice na parkánech v Litoměřicích vydaly úrodu

Vinice na parkánech v Litoměřicích vydaly úrodu

Litoměřice – Napodruhé to konečně vyšlo. Vinice na parkánech Josého Rizala vydaly úrodu. Podle regionálního vinaře Michala Závady, jenž se o ně po dohodě s městem již druhý rok stará, bude z hroznů vyrobeno 17 raritních lahví suchého vína.

„Jedná se o směs odrůd, které byly na místě vysazeny v 90. letech minulého století. Hrozny vyzrály na velmi pěkných 19 stupňů cukernatosti. Víno právě dokvasilo, je stočené a nyní bude zrát,“ informoval Michal Závada. 

Známý pořadatel oblíbených vinných akcí v regionu obhospodařuje například vinice pod Košťálovem nebo v Malých Žernosekách. Vloni se z úrody na atraktivním místě v Litoměřicích bohužel těšit nemohl. „Než stačily hrozny uzrát, tak se o ně „postarali“ vandalové. Otrhali je, ochutnali, a když zjistili, že jsou kyselé, odhodili je na zem,“ posteskl si Michal Závada. 

Ochutnat víno z vinic na parkánech, které je pěstováno bez chemické ochrany, bude možné příští rok na dalším ročníku Litoměřického hroznu. „Na této akci bych rád víno na košt nabídl,“ potvrdil Michal Závada, jenž víno vyrábí ve sklepě pod zámkem Skalka v obci Vlastislav.  

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -