Jedna z posledních přeživších terezínského ghetta opět v Terezíně

0
256

Terezín – V sobotu 8. října navštívila Památník Terezín paní Ester Ringel z Izraele, která je jednou z posledních přeživších terezínského ghetta a tzv. terezínského rodinného tábora v Osvětimi- Březince.

Jako Terezie  Schwarz se v terezínském ghettu stala obyvatelkou dívčího domova v blízkosti kostela na adrese L410.

Do Osvětimi přišla tzv. prosincovým transportem v roce 1943. Byla přímou svědkyní likvidace tzv. zářijových transportů v březnu roku 1944, při níž během jedné noci zahynulo téměř 3800 vězňů.

Ester tušila, že rovněž jí a její blízké po uplynutí dalších tří měsíců, tedy v červnu 1944, čeká smrt v plynových komorách. Byla však vybrána na otrockou práci v pobočných táborech koncentračního tábora Stutthof. Její maminka již takové štěstí neměla.

V třeskutých mrazech poslední válečné polské zimy pak Ester a její spoluvězeňkyně byla nucena kopat v zamrzlé zemi zákopy proti blížícím se tankům Rudé armády.

V lednu 1945 byly ženy vyhnány na pochod smrti v hlubokém sněhu. Tento hrůzný pochod Ester jen zázrakem přežila.

To, co jí pomohlo zůstat při životě, byla dle jejích slov vzájemná solidarita mezi spoluvězeňkyněmi a přátelství, které přetrvalo i po mnoho let po skončení války. Členkou její skupiny byla například i Eva Landová, dnes známá jako Evelyna Merová.

V roce 1946 se Ester vystěhovala do britské Palestiny, předchůdkyně Státu Izrael. Nyní žije v přístavním městě Haifa, obklopena svými dětmi a vnuky.

V neděli paní Ester Ringel navštívila také své rodné město Nýrsko, kde společně se členy své rozvětvené rodiny umístila kameny zmizelých (Stolpersteiny) v dnešní Klostermannově ulici, v místě, kde kdysi stával její rodný dům, a také navštívila místní židovský hřbitov, kde jsou pochováni její předci.

Zdroj: Památník Terezín

- Naši partneři -
Předchozí článekDům dětí a mládeže Rozmarýn zve na Podzimní tvoření pro nejmenší
Další článekŠTĚTÍ: Vítání občánků na radnici – 4. 10. 2022 (reportáž + záznam)
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno