Úterý, 19 března, 2024
-0.5 C
Litoměřice
DomůKulturaZámky v Českém středohoří jsou otevřené i 28. září

Zámky v Českém středohoří jsou otevřené i 28. září

Litoměřicko Už víte, jak využijete volnou středu?  Pokud se nechystáte na Václavskou pouť do Lovosic ani na Svatováclavský koncert do Keblic, zkuste některý z otevřených státních zámků. Na komentovanou prohlídku můžete vyrazit od 9 do 16 hodin. Státní zámek Velké Březno má otevřeno dokonce ještě o hodinu déle – až do 17 hodin.

Interiér Státního zámku Libochovice prošel loni zásadní reinstalací. Prohlídkový okruh je zaměřen na na poslední majitele zámku, hraběcí rod Herbersteinů. V rámci prohlídky se seznámíte s jednotlivými členy šlechtické  rodiny a prohlédnete si dochované fotografie. Prohlídkový okruh Vás zavede třeba do zámecké herny, modrého a růžového salonku nebo do zámecké knihovny.   Po skončení prohlídky, v ceně vstupenky, máte možnost zhlédnout i expozici Jana Evangelisty Purkyně, slavného lékaře a vědce, který se na zámku v Libochovicích, právě v prostorách současné výstavní síně narodil. 

Otevřeno má i Státní zámek Ploskovice. Základní prohlídkový okruh v tomto zámku zahrnuje 11 místností ve stylu 2. poloviny 19. století z dob rakouského císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda V. Habsburského. Výzdoba místností ve stylu druhého rokoka je dílem významného českého malíře Josefa Navrátila. Ve druhém patře zámku je instalována výstava obrazů „Z českého malířství 19. století.“

Hned několik prohlídkových okruhů Vám nabízí Státní zámek Velké Březno. Kromě reprezentativních místností zámku s průvodcem si můžete bez průvodce prohlédnout zámecký park nebo dolní výstavní sál.

A prohlédnout si můžete i zpřístupněnou část roudnického zámku. Prohlídky proběhnou v těchto časech:  9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30. Zámek byl po dlouhá léta centrem prosperujícího panství Lobkowiczů. Od 2. světové války sloužil jako kasárna německé a později české armádě. Do roku 2008 zde sídlila vojenská hudební škola. V současnosti patří zámek opět rodině Lobkowiczů a je částečně přístupný.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -