Čtvrtek, 25 dubna, 2024
1.9 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiDramaťáci proměnili v loutky i pekáč a plechovky

Dramaťáci proměnili v loutky i pekáč a plechovky

Litoměřice – Známé Kulturní centrum v Řehlovicích bylo v týdnu od minulého pondělí místem soustředění mladých adeptů literárně dramatického oboru ZUŠ Litoměřice. Několik desítek dětí se tam pod vedením učitelů LDO Pavla Vágaie, Terezy Rozmarové a zkušeného lektora Josefa „Chosé“ Jelínka z plzeňského divadla Alfa učilo základům loutkoherectví. 

„První den jsme děti učili, co vše se dá vyjádřit rukou, další den jsme přibrali maňásky-manekýny i různé předměty, přírodniny apod. , a ukázali si,   jak je oživit. Pak už byl jen krůček k vyjádření nějaké situace,“ upřesnil „Chosé“ Jelínek. Loutkoherecké desatero si nakonec účastníci vyzkoušeli „naostro“ ve středu navečer během devíti představení, ve kterých dostali příležitosti nejmladší i ti pokročilí.

 „Zatímco v prvních dnech jsme jim povídali o teorii a ukázali jim techniku hraní, v tvorbě a přípravě představení pak dostali svobodu a příležitost ukázat svou invenci a své vidění světa,“ říká učitel P.Vágai. Nejmenší děti třeba pracovaly se známými vtipy, vyprávěly je skrze loutky, viděli jsme  také jejich vlastní pojetí pohádky O koblížkovi, detektivku, oživlé plyšáky, věšák, nebo pekáč,  a na závěr působivě dramatické ztvárnění současného tématu s ekologickým nádechem – souboj přírody s lidským vlivem, který předvedli ti nejstarší.

Má to tady spoustu výhod, jsou tu velké a inspirativní prostory uvnitř i venku, mohli jsme pracovat za každého počasí, takže se sem rádi vracíme,“ chválí řehlovické „kácéčko“ P.Vágai. 

Jako přínosné hodnotí prázdniny s loutkou nejen účastníci a pedagogové, ale i ředitelka ZUŠ Dominika Valešková a šéfka řehlovického centra, galeristka Lenka Holíková, které zasedly v publiku. Nabyté zkušenosti jistě přijdou mladým dramaťákům vhod i v novém školním roce.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -