Roudnická galerie spouští vlastní audiotéku s příběhy o umění

0
34

Roudnice nad Labem – Galerie na svých webových stránkách vytvořila sekci s digitálním obsahem spojující různá média. Cílem je prezentovat výtvarné umění atraktivním způsobem a formou, která bude uživatelům k dispozici i v telefonu.

Od 10. srpna je v provozu databáze audionahrávek, které popisují a interpretují významná umělecká díla spravovaná galerií. Podstatnou roli hraje propojení namluveného komentáře s fotografií ve velkém rozlišení, kdy si uživatel může během poslechu například zoomovat jednotlivé detaily díla. To umožňuje i pohodlné prohlížení nejen na monitoru počítače, ale také na displeji telefonu.

Komentář, který namluvil herec Vladimír Škultéty, přibližuje jednoduchou a hravou formou podstatu konkrétních obrazů a soch. Srozumitelným způsobem uvádí posluchače do světa moderního umění a usnadňuje pochopení této oblasti pro široké spektrum uživatelů.

Po boku audiotéky zveřejňuje galerie na svých stránkách také další digitální média – videa o uměleckých dílech, virtuální prohlídky výstav i přístup do webového katalogu sbírek.

„Na počátku celého projektu byla úvaha, že spravujeme velké množství digitalizovaného materiálu, zatímco zajímavé informace o umění jsou stále ukryty v tištěných textech odborných knih a katalogů. A začali jsme hledat způsob, jak to spojit dohromady a představit umění atraktivní a moderní formou v online světě.“ uvádí Miroslav Divina, ředitel roudnické galerie. Komentáře k uměleckým dílům tak lze sledovat například na mobilu cestou ve vlaku nebo v autobusu, videa přehrávat třeba v čekárně apod. Důležitým aspektem je také potenciál pro využití v oblasti vzdělávání.

Počet audionahrávek i dalších médií bude na stránkách galerie postupně narůstat. „Zatím jsme se soustředili na první balík audiokomentářů a na technické řešení prezentace médií. Nadále však budeme pokračovat v přípravě nových příspěvků, například do podzimu plánujeme zveřejnit minimálně deset dalších dokumentárních videí.“ dodává Divina.

Všechna média jsou zařazena na stránkách roudnické galerie v sekci o sbírkách: galerieroudnice.cz/sbirky.

Toto je tisková zpráva Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem.

- Naši partneři -
Předchozí článekKam o víkendu na Litoměřicku
Další článekPřipomeňte si Povodně 2002 v roudnickém infocentru
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno