Úterý, 23 dubna, 2024
3.2 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyNa Litoměřických svátcích hudby bude opět vystupovat Václav Hudeček

Na Litoměřických svátcích hudby bude opět vystupovat Václav Hudeček

Litoměřice – Desátý ročník Litoměřických svátků hudby se blíží. Třídenní festival proběhne od 26. do 28. srpna. První dva koncerty se uskuteční tradičně v Litoměřicích, v kostele Všech svatých, ten třetí bude hostit lovosický Kostel sv. Václava. 26. a 28. srpna se v programu představí celosvětově známý virtuos Václav Hudeček.

Václav Hudeček zahájil svoji příkladně strmou cestu mezi českou a mezinárodní interpretační elitu v šedesátých letech. Již ve věku patnácti let dne 12. listopadu 1967 vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel legendární David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl žákem tohoto velkého Mistra. Zároveň absolvoval studium na pražské Akademii múzických umění ve třídě prof. Václava Snítila.

Od svého londýnského debutu vystupoval po celém světě na nejprestižnějších pódiích (Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Suntory Hall, Osaka Festival Hall, Sydney Opera), s nejlepšími světovými orchestry (Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra, NHK Philharmonic Orchestra, Gewandhaus Leipzig, Moskevská státní filharmonie a další), jakož i na světových festivalech (Osaka, Salzburg, Istanbul, Perth, Helsinky). K odkazu Davida Oistracha a dalších velikánů ruské houslové školy se stále hlásí. A tak cílevědomě spolupracuje I dnes s nositeli tradic Oistracha, Kogana a Sitkovetského, jak dokazují jejich společné nahrávky. Hudečkovo sympatické vystupování a zejména styl jeho hry spojující technickou suverenitu s vervně tvořeným a emocionálně bohatým tónem a s radostí, kterou dovede nezaměnitelným způsobem přenášet do publika, okouzluje obecenstvo bez rozdílu věku.

Dne 6.6. 2022, v předvečer významného životního jubilea pan Václav Hudeček získal dvě mimořádná ocenění: nejvyšší vyznamenání Ministerstva kultury ČR za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí „Artis Bohemiae Amicis“ a Čestné občanství hlavního města Prahy. Gratulujeme!

Podrobnosti o festivalu najdete ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -