Pondělí, 29 dubna, 2024
14.9 C
Litoměřice
DomůKulturaVladimír Frühauf, legenda sborového zpěvu slaví životní jubileum

Vladimír Frühauf, legenda sborového zpěvu slaví životní jubileum

Na naši schůzku si přinesl kroniku. Týkala se Máje… tedy nikoli ročního období, ani Máchova díla, ale litoměřického dívčího pěveckého sboru, s nímž jako sbormistr slavil v 90.letech četné úspěchy doma i v Evropě.  Jejich výčet by byl opravdu dlouhý.

Vzpomínání s legendou sborové hudby a zpěvu Vladimírem Frühaufem nad albem plným fotografií, výpisků a novinových výstřižků se ale netočilo jen kolem Máje.  Zašli jsme i dál do minulosti, k práci s lovosickým, později litoměřickým dětským sborem Hlásek, který v roce 1960 zakládal. Řeč přišla samozřejmě i na ženský komorní sbor Cantica Bohemica, se kterým vlastně navázal na předchozí  sbormistrovskou práci.

„Když jsem začal učit na pedagogické škole, kde vznikl Máj, tak jsem měl ve sboru mj. i bývalé členky Hlásku. Když pak měl v roce 2000 Hlásek 40.výročí, padla na setkání otázka, proč není v Litoměřicích žádný ženský sbor. Několik bývalých zpěvaček se toho chytlo a šly za mnou, jestli bychom to nedali dohromady. No a tak vlastně vznikla Cantica, s níž jsem pokračoval až do loňského roku. Kovidová krize, ale i můj věk mě vedly k rozhodnutí předat práci se sborem naplno už někomu mladšímu…Cantiku tedy vede Dominika Valešková, která s námi už předtím spolupracovala,“ říká s úsměvem Vladimír, který v těchto dnech oslavil 85.narozeniny. „A dělá to bezvadně, o čemž jsem se přesvědčil i na nedávné Noci kostelů. S radostí jsem si sbor poslechl na vystoupení v Libochovanech a Velkých Žernosekách,“ dodává.

Miluje poezii. Má rád Nezvala, Halase, Seiferta i další básníky. Rád je i recituje. Zpaměti! Nedávno takto udivil účastníky akce v litoměřickém Domově Na pahorku.

„Je to výborná gymnastika mozku. A taky jazyková a slovní průprava. Navíc, k hudbě a zpěvu to má velice blízko,“ tvrdí Vladimír. Kdysi prý dokonce absolvoval speciální kurzy vedené slavnou recitátorkou Ludmilou Pelikánovou. Jeho výslovnost a artikulaci by mu i dnes mohli někteří rozhlasoví či televizní moderátoři závidět.

 Při jubileu před pěti lety měl s Cantikou koncert nazvaný „A léta běží, vážení…“ Mezi gratulanty byl tehdy i skladatel Jiří Laburda, který mi o Vladimírovi řekl, že „léta mu sice běží, ale on je živým důkazem, že s muzikou se stárne pomaleji“.   „No ano, ale sil už ubývá,“ komentuje to s odstupem Vladimír. Myslím ale, že ta slova platí stále.

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -