Pondělí, 29 dubna, 2024
13.2 C
Litoměřice
DomůKulturaFestivalyBlíží se Národní festival dechových orchestrů - FEDO Štětí

Blíží se Národní festival dechových orchestrů – FEDO Štětí

Štětí – Město Štětí bude od pátku 24. 6. do neděle 26. 6. 2022 hostit tuzemské i mezinárodní hudební orchestry v rámci 30. ročníku Národního festivalu dechových orchestrů – FEDO 2022. Součástí přehlídky budou i mažoretkové soubory z Čech a Moravy.

Doprovodnou částí festivalu bude Festival rockových dechových orchestrů FERODO 2022, který proběhne v sobotu 25. 6. 2022 na nábřeží Labe ve Štětí.

Jubilejní ročník měl proběhnout již v roce 2020, koronavirová pandemie ho posunula o dva roky. Poslední dechový festival proběhl ve Štětí ještě o dva roky dříve, tedy v roce 2018. „Oba festivaly nám jistě poskytnou spoustu nádherných hudebních zážitků a na dva dny do našeho města přinesou báječnou festivalovou atmosféru. Jsme rádi, že se FEDO i FERODO po čtyřech letech opět může vrátit,“ uvedl starosta města Štětí Tomáš Ryšánek.

Do Štětí přicestují tradičně i zahraniční soubory. Svou účast potvrdily orchestry Riethovens Harmonie Corps z Holandska a slovenský Dychový orchester mladých Košice. „Další zahraniční soubory jsou stále v jednání. Jedná se o kapely z Německa a Polska,“ prozradil organizační šéf festivalu a vedoucí Kulturních a informačních zařízení města Štětí Radek Kulhánek.

Zahrát by mělo i deset tuzemských kapel. Nebude chybět oblíbená Vinařinka nebo domácí Severočeská
harmonie Štětí. Celkem se festivalu zúčastní zhruba šest stovek muzikantů a stovka mažoretek. V předchozích ročnících do Štětí za dechovou hudbou zavítalo více jak dva tisíce návštěvníků.

Celý program festivalu odstartuje páteční přehlídkový koncert na Husově náměstí. Sobotní den budou k vidění a
ke slyšení všechny festivalové orchestry. Dopoledne zahrají na Husově náměstí, odpoledne pak vyrazí slavnostní
průvod orchestrů a mažoretek městem, s cílem na Novém náměstí, kde bude festival oficiálně zahájen. Vyvrcholením sobotního programu pak bude přehlídka všech mažoretkových souborů v areálu věžových domů. Na závěr je přichystán ohňostroj.

Finále třídenní přehlídky dechové hudby pak bude v neděli na Husově náměstí při tradičním Monstrkoncertu, na kterém zahrají společné skladby všechny orchestry pod vedením jednotlivých dirigentů.

Národní festival dechových orchestrů FEDO bude i v letošním roce součástí projektu Rodinné stříbro Ústeckého kraje. Tímto titulem se mohou pyšnit nejvýznamnější akce celokrajského i nadregionálního významu.

K festivalu se bude vázat i prodej drobných upomínkových předmětů. „Jedná se především o turistické předměty. Město nechalo například vydat speciální edici turistických známek a turistických vizitek. K dostání bude i kompletní programová brožura s představením jednotlivých orchestrů. O návštěvníky festivalu bude ve všech směrech postaráno,“ upozornil šéf festivalu Radek Kulhánek.

Počátek vzniku festivalu dechových hudeb je datován do roku 1969. Díky velkému uměleckému a diváckému úspěchu se konal festival každý rok až do roku 1978, poté se koná festival každé dva roky. Již v prvním ročníku byl dán základ schématu festivalů, který trvá dodnes.

Další informace budou k nalezení na webových stránkách www.fedo.cz a www.steti.cz.

Autor: Pavel Hoznédl

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -