Pátek, 29 března, 2024
7.1 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyCantica Bohemica pořádá koncert k jubileu svého emeritního sbormistra

Cantica Bohemica pořádá koncert k jubileu svého emeritního sbormistra

Litoměřice – Narozeninový koncert k životnímu jubileu  sbormistra, hudebního pedagoga a skladatele PhDr. Vladimíra Frühaufa chystá litoměřický Ženský komorní sbor Cantica Bohemica. Vladimír Frühauf Canticu v roce 2000 zakládal a ještě v roce 2021 vedl.

Emeritní sbormistr Cantici Bohemici  Vladimír Frühauf, který 22. června oslaví 85. narozeniny, se stále těší výtečnému duševnímu zdraví a projevil přání se na narozeninovém koncertě znovu před svůj sbor postavit. O tom, že se o sborový zpěv stále zajímá, svědčí fakt, že se nedávno zúčastnil dvou koncertů Cantici Bohemici v rámci cyklu Noci kostelů. A jako úsměvnou tečku přidám, že s sebou měl svou pověstnou ladičku, aby si výkon svého bývalého sboru mohl zkontrolovat.

Profesor Frühauf zasloužil o vznik dětského sboru Hlásek, mnoho let také vedl Dívčí pěvecký sbor Máj Pedagogické školy v Litoměřicích. Se všemi jmenovanými tělesy včetně Cantici  dosahoval mimořádných úspěchů nejenom v Českých zemích,  ale i na evropské scéně. Je nositelem ceny Františka Lýska za  vynikající celoživotní výsledky v dětském a mládežnickém sborovém zpěvu  a také ceny B. Smetany za celoživotní přínos tomuto druhu umění.

 Mimo sbormistrovskou činnost byl iniciátorem vzniku pobočky Kruhu přátel hudby v Litoměřicích  a do roku 1989 jejím předsedou. Od roku 1995 organizoval pravidelně  Mezinárodní sborové dny v Litoměřicích a okolí. Je autorem řady úprav lidových písní i drobných komorních a sborových skladeb.

Narozeninový koncert se uskuteční v pátek 24. června od 18 hodin na Hradě v Litoměřicích. Sbor řídí Mgr. Dominika Valešková a Vladimír Frühauf.

Autor: Miloslava Lánská

UDÁLOST NA FACEBOOKU je ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -