Výstava Jaroslava Krále v Terezíně nabídne i dosud neznámé obrazy

0
174
Jaroslav Král (na zahradì u sochaøe J. Kubíèka), r. 1923. MuMB - sbírky.

Terezín – Už ve čtvrtek 16. června začíná v Památníku Terezín výstava kreseb Jaroslava Krále – malíře, kreslíře a organizátora uměleckého života v Brně, který zemřel v  koncentračním táboře v Osvětimi. Vernisáž bude zahájena slavnostní vernisáží ve 14 hodin v kinosálu Malé pevnosti Terezín.

Jaroslav Král svojí tvorbou bojoval nejprve proti sociální nespravedlnosti v době první republiky, později také proti fašismu a nacismu. Jeho umělecké vyjádření vycházelo z kubismu a patřil u nás mezi nejvýznamnější představitele umělců, reflektujících předválečnou náladu v Evropě.

Předkládaná výstava je sestavena z jeho veřejnosti neznámých kreseb a obrazů ze soukromé sbírky, většina děl ještě nebyla nikdy vystavena. Je zároveň poctou neprávem málo vystavovanému malíři, který projevil nejen svoji výtvarnou erudici, ale i velkou dávku hrdinství. 

Výstava bude nadále přístupná v běžné otevírací době Malé pevnosti, tzn. denně od 8:00 do 18:00 a to až do 31. srpna 2022.

- Naši partneři -
Předchozí článekVe fotbale o tomto víkendu nebyla nouze o překvapení
Další článekSENIOR FEST na Zahradě Čech tuto neděli
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno