Čtvrtek, 28 března, 2024
11.4 C
Litoměřice
DomůKulturaPamátník Terezín 75 let své existence připomíná výstavami

Památník Terezín 75 let své existence připomíná výstavami

Terezín – Hned dvěma  výstavami, které slavnostně zahájí ve čtvrtek 2. června, připomíná Památník Terezín veřejnosti pětasedmdesáté výročí své existence. Obě výstavy budou zahájeny současně – ve 14 hodin  ve výstavních celách IV. dvora Malé pevnosti v Terezíně. Výstavy se jmenují Památník Terezín v proměnách času (1989 – 2022) a Přírůstky do sbírek Památníku Terezín.

Památník Terezín byl z rozhodnutí vlády znovuobnovené Československé republiky zřízen 6. května 1947, tehdy pod názvem Památník národního utrpení, s cílem uchovat toto místo pro budoucí generace jako varovnou připomínku osudu těch, kteří zde byli v dobách nacistické okupace vězněni, týráni a vražděni. 

„První výstavou, kterou jsme si pro návštěvníky k našemu výročí připravili, je výstava Památník Terezín v proměnách času 1989 – 2022. Rok 1989 byl pro naši instituci, stejně jako pro celou zemi, zlomovým rokem. Zbaven ideologické zátěže začíná Památník Terezín připomínat také ty oběti, které byly do té doby upozaděny. Od např. příslušníků nekomunistického odboje, obětí z řad církve, šlechty, až po desetisíce židovských obětí terezínského ghetta. Prvním krokem porevolučního vedení Památníku Terezín proto bylo zřízení Muzea ghetta v Terezíně. Výstava Památník Terezín v proměnách času 1989 – 2022 mapuje tyto a další významné momenty vývoje instituce v posledních 33 letech,“ vysvětluje Stanislav Lada, tiskový mluvčí Památníku Terezín.

Druhá výstava Přírůstky do sbírek Památníku Terezín veřejnosti představuje, co se podařilo ve sbírkách Památníku shromáždit za uplynulých 5 let. Bude to výstava průřezová a bude obsahovat výtvarná díla, trojrozměrné předměty, ale i písemnosti, celkem přibližně 200 exponátů. Plný počet přírůstků do sbírek za posledních 5 let dosahuje nicméně čísla 1571. Výstavy budou nadále přístupné až do 25. října.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -