Sobota, 27 dubna, 2024
12.6 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLovosiceLovosická radnice nepřestala usilovat o vlastní rentgen

Lovosická radnice nepřestala usilovat o vlastní rentgen

Lovosice – Vedení města pokročilo v jednáních o nákupu a zprovoznění rentgenového pracoviště v Lovosicích.  V pondělí 28. března proběhla zásadní schůzka s generálním ředitelem Krajské zdravotní, a.s. panem MUDr. Petrem Malým, MBA a předsedou představenstva panem MUDr. Ondřejem Štěrbou v Ústí nad Labem.

„Absence RTG pracoviště v Lovosicích je palčivým problémem a také značně diskutovaným tématem ve veřejném prostoru. Podle mého názoru se jedná o nezbytné lékařské pracoviště pro dobrou dostupnost zdravotní péče ve městě a blízkém okolí. My jsme proto zahájili kroky pro jeho znovunavrácení od okamžiku, kdy bylo zrušeno pracoviště rentgenu na plicním oddělení u Lovochemie v roce 2020 jako nerentabilní provoz. Podle sdělení vedení Krajské zdravotní je provoz samotného RTG pracoviště z ekonomického hlediska problematický a obvykle je třeba jej provozovat spolu s dalšími pracovišti, aby byl ufinancovatelný. Město je proto ochotno přijmout značnou část nákladů a provoz RTG pojmout jako službu občanům,“ uvedl Milan Dian, starosta města.

Město již vytipovalo prostory ve „Staré radnici“, kde by pracoviště mělo vzniknout. „Místnosti bude nutné speciálně upravit a vybavit. Pracoviště tohoto typu vyžaduje celou řadu provozních specifik, jako je například speciální podlaha a stěny, které nepropustí rentgenové záření. Samotné zařízení bude stát kolem 5 mil. Kč, počítá se také s úhradou energií. To vše jsme ochotni zaplatit,“ doplnil Dian.

Důležitým krokem pro zřízení vlastního provozu RTG v Lovosicích bude příprava memoranda mezi městem a Krajskou zdravotní, které již začíná vznikat. Na základě informací o počtu provedených zákroků, lékařů a dalšího využití RTG vypracuje Krajská zdravotní ekonomické posouzení provozu zařízení, které doplní technická kritéria pro finální rozhodnutí. Souběžně s tím bude město hledat vhodného partnera, kterému takto připravený provoz nabídne k užívání.

Toto je tisková zpráva města Lovosice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -