Pátek, 26 dubna, 2024
13.1 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiZUŠka slavila Den tance - jak jinak než tancem!

ZUŠka slavila Den tance – jak jinak než tancem!

Litoměřice – Na páteční Mezinárodní den tance nezapomněli ani po dvouleté covidové pauze v Litoměřicích. Zásluhu na tom má základní umělecká škola. Taneční obor, který funguje osmým rokem, k tomu využil zahradní areál školy.  

Úvod obstaraly izraelské tance, do jejichž tajů zasvětila zájemce Lýdie Martykánová. „Jsou to vlastně lidové tance, které se tančí především o svátcích. Vycházejí z tory a z biblických textů a mají svou určitou choreografii a abecedu kroků, z nichž se pak ten který tanec skládá,“  vysvětlovala ústecká lektorka. Netrvalo dlouho a  na nádvoří areálu dokázali mladí i dospělí roztočit typické židovské taneční kolečko. 

Na plac potom přišly lektorky ZUŠ, aby tancechtivé naučily moderní skupinový „flash mob“. Závěr litoměřického příspěvku ke Dni tance patřil pohybovým a tanečním dílnám.  

Mezinárodní den tance se řadu let slaví v den narození významného tanečního choreografa  J.G. Novarry (*29.4. 1727). Tanec  a jeho mírumilovné poselství  tak ve stejné chvíli propojují celý svět.

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -