Čtvrtek, 28 března, 2024
11.4 C
Litoměřice
DomůKulturaDěti„Mami, kdy už konečně půjdu do školy?“

„Mami, kdy už konečně půjdu do školy?“

Nejde o dotaz předškoláka, který ještě netuší, že mu vstupem do školy končí bezstarostné dětství, ale typický víkendový dotaz mé dcery, která je už sedm měsíců školou povinná.

Zatímco její starší bratr měl snad i radost, pokud byl nemocný a nemusel do školy, ona je schopná vstávat už v šest a tahat mě z postele, a to přestože prvňáčkům v Třebušíně začíná vyučování až v devět hodin. V klidu stihneme společně posnídat a jdeme na autobus. Jedna z mých největších obav, kterou jsem měla, než jsme se pro třebušínskou Svobodnou základní školu, o.p.s. rozhodli, totiž jak vše budeme logisticky zvládat, se ukázala být naprosto lichá. Autobusové spojení a cesta s doprovodem dospělého zaměstnance školy jsou perfektní a obzvláště v době, kdy se ceny pohonných hmot šplhají na pro rodiny neúnosnou výši, jízdné 6,- považuji za jeden z mnoha benefitů, které „tak trochu jiná škola“ nabízí.

Ani po sedmi měsících školní docházky jsem nezaznamenala jakoukoliv nechuť k tomu do školy jít, můžu dokonce v tom nejlepším slova smyslu prohlásit, že v podstatě nevím, že dcera do školy chodí. Veškeré školní dění se totiž odehrává výhradně ve škole, odpoledne děti jen podvědomě vstřebávají to, co se ve škole naučí – žádné úkoly, žádná příprava na další den. Až jednoho večera zjistím, že dcera umí číst. Kupujeme první knihy psané velkými tiskacími písmeny.

Tempo je ve waldorfské škole jiné, respektuje nejen dětskou hravou povahu, ale i individuální potřeby. Nepracuje se s učebnicemi, ale veškeré materiály se kreativně tvoří. Sama jsem dříve vnímala konkrétně tento směr jako školu „pro batiky“ (omlouvám se za upřímnost), čím více ale sama do Waldorfské pedagogiky pronikám, tím více vnímám hluboký smysl ve všem počínání. Kromě klasických školních postupů mají děti přístup k pestré škále dalších činností, ve kterých mohou samy odhalovat souvislosti a fungování nejen fyzického světa. Vše se odehrává v na první pohled trochu staromódním estetickém duchu. Odkaz Rudolfa Steinera, otce celé myšlenky, je patrný doslova v každém koutě školy a v dnešním přetechnizovaném světě se právě toto dětem obrovsky líbí.

Uznávám, že „naše“ škola není pro každého. Nicméně je důležitou protiváhou konvenčního školství, a pokud rodič pro své dítě hledá jinou cestu než tu, kterou absolvoval on sám, mohu Svobodnou základní školu nejvřeleji doporučit. Byť je vzhledem k datu založení nejvyšším ročníkem v této konkrétní škole sedmá třída, ukazuje se, že absolventi jiných waldorfských škol se rovnocenně zapojí do dalšího vzdělávání i do pracovního procesu. Například v USA patří Waldorfské školy k velmi drahým a respektovaným formám vzdělávání a rozhodně nemají punc „školy pro ezo-víly“ jak trefně označila mylné vnímání tohoto antroposofického směru jedna z bývalých studentek waldorfského lycea. Já se osobně řadím k lidem, které konvenční školství neuspokojovalo, a to přestože jsem měla ty nejlepší studijní předpoklady. Nakonec jsem se snad právě proto stala pedagogem, léta pracujícím na volné noze a po četných pokusech stát se součástí klasické školy, jsem zakotvila právě ve Waldorfské škole. Jsem novicem, který do všech zákonitostí s úžasem proniká. Tak jak individuálně přistupujeme k žákům, i já jako učitel mám vlastní autonomii a mohu se realizovat se naprosto autenticky, bez přetvářky a nutnosti „vejít se do nějaké škatulky“, což vidím jako obrovské pozitivum pro všechny do vzdělávacího procesu zapojené.

Na závěr tedy přiznávám, že moje dojmy nejsou úplně nezaujaté, jelikož jsem druhým rokem praktikujícím pedagogem na Svobodné základné škole, nicméně stejně jako prvňáček se vlastně teprve rozhlížím. A stejně jako oni mám tu naši školu ráda a srdečně zvu – dveře k nám jsou otevřené opravdu všem. Těšíme se na vás.

Více informací najdete ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -