Čtvrtek, 25 dubna, 2024
1.4 C
Litoměřice
DomůZprávyRedakční zprávyLitoměřiční dobrovolníci plánují společné akce pro uprchlíky

Litoměřiční dobrovolníci plánují společné akce pro uprchlíky

LITOMĚŘICE – Se zvyšujícím se počtem ubytovaných uprchlíků ve městě se předpokládá také potřeba jejich zapojení do běžného života. Zatímco město zajišťuje prostor ve školkách, školách nebo u svých příspěvkových organizací, dobrovolníci sdružení pod Zdravým městem Litoměřice a nově Charitou Litoměřice plánují vlastní aktivity.

Do práce se ve městě zapojuje řada neziskových organizací, firem i jednotlivců. Společného setkání se tak zúčastnili zástupci skautů, hospice, KRA Litoměřice, firmy Hennlich, FK Litoměřicko nebo Nadačního fondu BigMAT. 

“Je potřeba práci koordinovat. Dobrovolníci jsou aktivní a chtějí pomáhat. Jejich koordinování je práce pro jednoho člověka na plný úvazek. Zároveň musí také spolupracovat s městem Litoměřice, protože některé informace prostě dobrovolníci nemohou vůbec mít,” upozornil na potřebu stálého koordinátora Jiří Rotter. 

Společné setkání přineslo hned první ovoce. Na sobotu dopoledne v 10 hodin připravuje Nadační fond BigMAT se Sváťovým Dividlem pohádku i s překladem pro ubytované ve vojenské ubytovně, která bude zároveň přenášena živě. “S nápadem přišli zástupci Volyňských Čechů a rádi jsme se všichni přidali. Pohádky se Sváťou chceme hrát dál i na dalších místech a připravujeme také procházku kolem Hlinné i se společným obědem a opět pohádkou v sále místní hospůdky,” přibližuje další záměry pořádání společných akcí zástupce Nadačního fondu BigMAT Vratislav Baudler. Odkaz na online pohádku Sváťova Dividla zde.

S dalšími nápady pak přichází další dobrovolníci. “Dobrovolníci se dnes domluvili na sobotní společné akci pro naše a ukrajinské maminky s dětmi. Domluvili se také na vytvoření týmů po 2-4 lidech pro všechny tři ubytovny, kde zjistí potřeby a nabídnou pomoc. Ostatní se bude řešit postupně,“ uvedla  končící koordinátorka dobrovolníků Irena Vodičková. Ta městský úřad opouští a koordinátorkou se stane Veronika Krištofová za Charitu Litoměřice s Ladislavou Čelkovou ze Zdravého města Litoměřice. 

První velkou venkovní akcí bude První piknik v parku pro děti i dospělé – Перший пікнік у парку для дітей та дорослих pořádaný organizací KRA Litoměřice v sobotu v Jiráskových sadech od 15 do 18 hodin. Odkaz na událost je zde.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -