Čtvrtek, 18 dubna, 2024
6.1 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiLitoměřický loutkový festival navštívilo 800 dětí

Litoměřický loutkový festival navštívilo 800 dětí

Litoměřice – Letošní 18. ročník Litoměřického loutkového festivalu proběhl s roční odmlkou opět v tradičním březnovém termínu od 4. do 9. března v Divadle Karla Hynka Máchy.

Během 6 festivalových dnů mohli diváci zhlédnout průvod s drakem, užít si celkem 5 pohádek, tančit na jevišti nebo tvořit v dílničkách. Festivalu se zúčastnilo téměř 800 dětských diváků. Nejúspěšnějším dnem byla sobota.

Pozvání k této výjimečné události přijalo divadlo KVELB, které festival v pátek 4. března zahájilo. Průvod procházel centrem Litoměřic v čele s desetimetrovým drakem. Obrovská pohyblivá loutka byla nepřehlédnutelná a do Litoměřic přilákala desítky nadšených dětí a dospělých.

Program dále pokračoval až do středy 9. března. V sobotu ožil sál divadla pohádkou Divadla Kejkle. Na pódiu po pohádce proběhla zábavná show s bublinkami, s balónkovým klaunem a diskotéka. V neděli děti potěšil oblíbený tým Divadla Evy Hruškové a Jana Přeučila, který překvapil veselým i poučným kontaktním představením Čert a Káča.

Zatímco víkend patřil rodinám, následující dny festivalu plnily sál divadla zejména děti z mateřských škol. Součástí festivalu bylo CziDivadlo nebo Dřevěné divadlo Honzy Hrubce. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo ve středu 9. března představení rodiny Marčíků. Víťa Marčík – svérázná osobnost divadla 20. století, v Litoměřicích není poprvé.

Litoměřice má Víťa Marčík rád. Litoměřičtí mají rádi jeho, a tak není úplně náhodou, že právě Marčíkovi Festival zakončovali. Bohužel i na nich se odrazila negativní atmosféra dnešních dnů. „Hraje se málo, za jiných okolností bychom pokračovali s divadlem do okolních měst,“ řekl Víťa Marčík. Dnes je ale situace jiná, a tak Marčíkovi míří po festivalu zpět na jih Čech, odkud pocházejí. A dodávají: „Čím více pesimismu mezi lidmi je, tím víc bychom chtěli rozdávat radost.“

Litoměřický loutkový festival, který vznikl za podpory Ústeckého kraje, je u konce. Divadlo Karla Hynka Máchy ale chystá další aktivity, jelikož oslavy 200 let divadla se ponesou celým rokem 2022.

Toto je tisková zpráva MKZ Litoměřice.

Autor: Daniela Kekrtová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -