Pátek, 26 dubna, 2024
3.4 C
Litoměřice
DomůKulturaSeveročeská galerie slaví 70 let výstavou

Severočeská galerie slaví 70 let výstavou

Litoměřice – Víte, že Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích začala v roce 1952 budovat své sbírky? Aktuálně přitom čítají více než sedm tisíc exponátů. Výročí litoměřická galerie oslaví výstavou, která bude slavnostně zahájena už ve čtvrtek 24. února v 17 hodin v hlavní budově galerie, v Michalské ulici. Přijďte se podívat na největší poklady galerie! Na vernisáž jste srdečně zváni!

Ve dvou patrech na Vás bude čekat stovka pečlivě vybraných uměleckých děl a exponátů. Galerie ukáže ty nejznámější, ale také ty, o jejichž existenci jste možná netušili.

Výstava bude v galerii probíhat až do 22 května. Otevřeno má galerie každý den (kromě pondělí) od 10 do 17 hodin.

Své sbírky začala galerie budovat v 50. letech 20. století od základu – jako nově založené muzeum výtvarného umění neměla příležitost navázat na sbírkový fond historického předchůdce. Zakladatelské období je na výstavě zastoupeno nejen nákupy tehdejšího Krajského národního výboru v Ústí nad Labem, mnohdy děl poplatných své době reprezentujících tvorbu angažovaných umělců, ale i mnohými unikáty získanými z významných soukromých předválečných sbírek (sbírka Vincence Kramáře).

 Od 60. let 20. století rozšiřovaly sbírky galerie ve významnější míře nákupy přímo od autorů prostřednictvím podniku ČFVU (Dílo), k mnoha takto získaným akvizicím patří díla Václava Boštíka, Mikuláše Medka či Jiřího Johna.

Podstatnou část sbírkotvorné činnosti galerie představuje i dnes dokumentace českého umění 2. poloviny 20. století zastoupená na výstavě např. díly Zorky Ságlové, Věry Janouškové, Michala Ranného či Michaela Rittsteina. Jak však upozorňuje ředitelka galerie, Dana Veselská: „… specifické místo v akviziční činnosti galerie zaujímá unikátní sbírka neprofesionálního, tzv. naivního umění, která začala být budována v závěru 60. let 20. století. S díly výjimečných, i když dnes širší veřejnosti téměř neznámých tvůrců, seznamuje expozice v Muzeu insitního umění.“

K výstavě vychází reprezentativní katalog, jehož vydání podpořil Státní fond kultury České republiky.

Podrobnosti o výstavě a o uměleckých dílech v galerii jsou převzaty z tiskové zprávy.

UDÁLOST NA FACEBOOKU je ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -